Η Εκκλησία της Κύπρου τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Με το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, ύψιστη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, τίμησε την Κυριακή, η Εκκλησία της Κύπρου, δια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β', και στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Η απονομή του Χρυσού Παράσημου έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων γόνιμης Αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και για τη σύνολη εκκλησιαστική και ακαδημαϊκή προσφορά του.

Στην τιμητική διάκριση στον Αρχιεπισκόπου Δημήτριου, παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδου, ο διαπραγματευτής, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, στρατιωτική ηγεσία, ακαδημαϊκοί κα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε ομιλία του στην παρασημοφόρηση έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, λέγοντας ότι νοιώθει ξεχωριστή την τιμή να υποδέχεται μια φυσιογνωμία μεγάλου βεληνεκούς, μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

«Έναν αληθινό άνθρωπο ο οποίος σε οποιανδήποτε εκκλησιαστική έπαλξη κι αν βρέθηκε, ήξερε πάντα τι ήθελε και πως να το επιδιώξει. Το συμφέρον και η υστεροβουλία ποτέ δεν τον σαγήνεψαν και πολύ περισσότερο ουδέποτε υπήρξε γι’ αυτόν κίνητρο στις ενέργειες του. Λαμπρές οι θεολογικές του σπουδές, πλήθος και αξιόλογοι οι πανεπιστημιακοί τίτλοι με τους οποίους δηλώνεται το επιστημονικό και θεολογικό του έργο. Πληθώρα τα συγγράμματα του. Θεωρείται ως μια των πιο σημαντικών συγχρόνων εκκλησιαστικών και θεολογικών προσωπικοτήτων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο εξαίρετο έργο το οποίο από το 1999 επιτελεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Σημείωσε ότι τέσσερις οι κύριοι τομείς αυτού του έργου στους οποίους διέπρεψε ο Αρχιεπίσκοπος.

Όπως είπε, ο πρώτος τομέας ήταν αυτός της ειρήνευσης των πιστών ύστερα από μία περίοδο αναταραχής που προκλήθηκε μετά την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο δεύτερος τομέας ήταν αυτός της ενίσχυσης της ελληνικής παιδείας και των θεσμών των μεταναστών με την Ελλάδα.

«Μέσα από τις ποικίλες αντιξοότητες, εξήγαγε το μέγιστο δυνατό καλό. Είναι πια κοινή ομολογία ότι γύρω από την Αρχιεπισκοπή η εθνική επιβίωση της Ομογένειας είναι εξασφαλισμένη. Και είναι τούτο η πιεστικότερη προτεραιότητα της στιγμής. Εξίσου σημαντικός, αν όχι και σημαντικότερος, ήταν και ο τρίτος στόχος τον οποίο επεδίωξε και πέτυχε ο τιμώμενος σήμερα Ιεράρχης και ήταν αυτός η παραμονή των ομογενών στην πατρώα πίστη, την ορθοδοξία και στην προσήλωση την μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο σεβασμιότατος μπόρεσε να κρατήσει την θρησκευτική και εθνική ταυτότητα του ποιμνίου του και όλοι μιλούν σήμερα για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία που διαπρέπει στο νέο κόσμο», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, εκείνο που, όμως, κατέστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο περισσότερο γνωστό στην Κύπρο είναι ο τέταρτος τομέας δράσης του.

«Η ενασχόληση του με το εθνικό μας θέμα και τα άλλα ελληνικά εθνικά θέματα. Ζώντας στην χώρα που είναι σήμερα πρώτη υπερδύναμη, εκεί που βρίσκεται η έδρα των Ηνωμένων Εθνών, εκεί που γίνονται πάμπολλες πολιτικές ζυμώσεις για διάφορα θέματα, θεώρησε πως ήταν πρωτίστως καθήκον να υπερασπιστεί τα δίκαια του ελληνισμού, κρατώντας με συχνές εγκυκλίους του, τους αποδήμους σε εγρήγορση, ενημερώνοντας ξένες αντιπροσωπείες, την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, συντονίζοντας διάφορες ομάδες που δρουν εκεί, προσπαθεί να πείσει για το δίκαιο του αγώνα μας και να αποσπάσει ευνοϊκή προς την πλευρά μας τοποθέτηση», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θεωρεί ότι έχει καθήκον να υπερασπιστεί όχι την χώρα καταγωγής του, αλλά την χώρα που υπερασπίστηκε πιστά τις πανανθρώπινες αξίες και θυσιάστηκε για το πολιτισμένο κόσμο.

Στο σημείο αυτό και βαθιά συγκινημένος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής «ότι δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι της κατίσχυσης των δικαίων μας, όσες θυσίες και όσος χρόνος κι αν χρειαστούν, όσοι λίγοι κι αν είμαστε και όσο παράλογο κι αν φαίνεται το εγχείρημα μας».

«Ξέρουμε πως η λογική και οι αριθμοί είναι βεβαίωση θανάτου. Μα ο ελληνικός κυπριακός λαός αρνείται να πεθάνει και ξέρει το μυστικό της ζωής, τον αγώνα. Γνωρίζουμε ότι το δίκαιο του ισχυρότερου είναι πολύ παλαιό, τόσο στην θεωρητική του ανάπτυξη όσο και στην πρακτική εφαρμογή του. Δεν ζητούμε παρά τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι ελεύθεροι λαοί, γι’ αυτό και θα αγωνιστούμε μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επιστροφή όλων στα πατρογονικά μας εδάφη. Ξέρουμε ότι κατά τον ποιητή: Βαριά τα ηνία των λαών, μολύβι το τιμόνι, όμως για μας πυξίδα, στύλος και οδηγός το δέος της Ιστορίας», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, αφού αναγνώστηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο το σκεπτικό της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της απονομής, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προχώρησε στην παρασημοφόρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, σε αντιφώνηση του μετά την παρασημοφόρηση είπε ότι η ομογένεια της Αμερικής στα 150 περίπου χρόνια της υπάρξεως της, έχει κάνει τεράστια βήματα.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι στο χώρο το δικό μας το ελληνικό, έχουμε υποφέρει από διχασμούς, ποικίλου είδους. Δε θέλω να πω ότι είμαστε άνευ διαιρέσεων στην Αμερική, αλλά δεν είναι, η Ομογένεια εκεί είναι ενωμένη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι «παλεύουμε με κάθε τρόπο και κρατούμε το θέμα, το Κυπριακό, ανοικτό, όπως και το θέμα του Πατριαρχείου και ό,τι άλλο θέμα έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα και δεν δίνουμε την δυνατότητα σε εκείνους οι οποίοι πολεμούν και μάχονται εναντίον της αληθείας και του δικαίου να θεωρήσουν ότι έχουν κατορθώσει να κλείσουν τα θέματα δια της παραπομπής τους στην άγνοια και στην λήθη».

«Είμαστε υπέρ μιας ζωντανής μνήμης που δεν επιτρέπει να ξεχαστεί ένα τέτοιο θέμα. Θυμήσου Κύριε, ο Θεός ημών, ότι εδώ υπάρχει ένα ανοικτό θέμα το οποίο πρέπει να κλείσει, ώστε το μνήσθητι να γίνει Δόξα Σοι ο Θεός», σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμητική διάκριση που έτυχε.

«Θεωρώ πολυτιμότατο αυτό το δείγμα αγάπης. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει ανάγκη των προσευχών σας. Είναι οι άνθρωποι μας μακριά από τους τόπους καταγωγής, έστω κι αν είναι η πέμπτη γεννιά. Υπάρχει πάντοτε η βαθιά νοσταλγία, υπάρχει πάντοτε ο άρρηκτος δεσμός και επειδή αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ακέραια και ανόθευτα τα στοιχεία της ορθοδοξίας και του παγκόσμιου αξίας ελληνισμού, γι’ αυτό το λόγο έχουμε ανάγκη από τις προσευχές και την αγάπη σας», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα