Η ΕΕ πρόσθεσε τη Ρωσία στη μαύρη λίστα φορολογικών παράδεισων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τη Ρωσία στη μαύρη λίστα φορολογικών παράδεισων, την Τρίτη, σε μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών μέτρων ενάντια στη Μόσχα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η ΕΕ, σε ανακοίνωσή της, είπε ότι η φορολογική νομοθεσία του 2022 της Ρωσίας «απέτυχε να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την αδιαφανή αντιμετώπιση των φορολογικών υποθέσεων των διεθνών εταιρειών χαρτοφυλακίου».

«Επιπρόσθετα, ο διάλογος με τη Ρωσία

σε ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολογία δεν προχώρησε μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Τρεις επιπλέον περιοχές, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Κόστα Ρίκα και τα Νησιά Μάρσαλ προστέθηκαν επίσης στον «κατάλογο της ΕΕ μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών για φορολογικούς σκοπούς», ανεβάζοντας το σύνολο σε 16.

Επιπλέον, τέσσερις χώρες που η ΕΕ θεωρεί ότι συμμορφώθηκαν αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο: η Βόρεια Μακεδονία, τα Μπαρμπέιντος, η Τζαμάικα και η Ουρουγουάη.

«Ζητούμε από όλες τις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο να βελτιώσουν το νομικό τους πλαίσιο και να εργαστούν προς τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα για τη φορολογία», είπε η Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Elisabeth Svantesson.

Οι χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο δεν δικαιούνται να ζητήσουν βοήθεια από συγκεκριμένα ταμεία της ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να εφαρμόζουν ειδικούς ελέγχους στα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είναι φορολογικά εγγεγραμμένα εκεί. Επιπλέον, τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν συναλλάσσονται διπλωματικά με αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν κατά νου το στάτους τους στη λίστα φορολογικών παραδείσων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα