Η ΕΕ παρατείνει την ισχύ του μηχανισμού αδειοδότησης εξαγωγών εμβολίων

Παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου τον μηχανισμό διαφάνειας και έγκρισης για τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19, μετά από επίμονες καθυστερήσεις σε ορισμένες από τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν.

Ο μηχανισμός άδειας εξαγωγής ισχύει μόνο για εξαγωγές από εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς (APA), που δεσμεύουν τους παραγωγούς εμβολίων να παραδώσουν στα κράτη μέλη της ΕΕ έναν προκαθορισμένο αριθμό εμβολίων. Ο μηχανισμός προβλέπει άδειες εξαγωγής εμβολίων COVID-19

εκτός ΕΕ και αρχικά τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιανουαρίου 2021. Ο νέος κανονισμός απλοποιεί επίσης τη διαδικασία επιτρέποντας την ομαδοποίηση των εξαγωγών σε διαφορετικούς τελικούς παραλήπτες στην ίδια χώρα με ένα μόνο αίτημα. Παρέχει επίσης σαφήνεια προσδιορίζοντας τους τελωνειακούς κωδικούς για τις δραστικές ουσίες που καλύπτονται από το μέτρο.

Ακόμα και έτσι, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος πάροχος εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Έξι εβδομάδες από την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, 249 αιτήσεις εξαγωγής σε 31 διαφορετικές χώρες έχουν δοθεί για συνολικά 34.090.267 δόσεις, καθώς δεν απειλούν τις συμβατικές δεσμεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των παραγωγών εμβολίων.

Δεν εγκρίθηκε μόνο ένα αίτημα εξαγωγής.

Οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (με περίπου 9,1 εκατομμύρια δόσεις), τον Καναδά (3,9 εκατομμύρια), το Μεξικό (3,1 εκατομμύρια), την Ιαπωνία (2,7 εκατομμύρια), τη Σαουδική Αραβία (1,4 εκατομμύρια), το Χονγκ Κονγκ (1,3 εκατομμύρια), τη Σιγκαπούρη ( 1 εκατομμύριο), Ηνωμένες Πολιτείες (1 εκατομμύριο), Χιλή (0,9 εκατομμύρια) και Μαλαισία (0,8 εκατομμύρια).

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το μέτρο αυτό είναι στοχευμένο, αναλογικό, διαφανές και προσωρινό, απόλυτα σύμφωνο με τις διεθνείς δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των G20, και είναι σύμφωνη με αυτό που έχει προτείνει η ΕΕ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τον Εμπόριο και την Υγεία του ΠΟΕ. H ΕΕ εξαιρεί από αυτόν τον μηχανισμό προμήθειες εμβολίων για ανθρωπιστική βοήθεια ή εκείνες τις προμήθειες που προορίζονται για χώρες στο πλαίσιο της διευκόλυνσης COVAX, καθώς και αποστολές στη γειτονιά μας.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε σχετικά ότι "περιμένουμε από εταιρείες με τις οποίες έχουμε υπογράψει σύμβαση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών της ΕΕ. Η ΕΕ εξάγει πολύ σημαντικούς όγκους εμβολίων COVID-19, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας για παγκόσμια αλληλεγγύη. Ωστόσο, δεν τηρούν όλες οι εταιρείες τις συμφωνίες τους με την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει προκαταβολή για επαρκή παραγωγή. Θα επιμείνουμε ότι πρέπει διασφαλίζεται η συμμόρφωση και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εταιρείες για να αυξήσουμε την παραγωγή στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό".

Διαβάστε επίσης 

Έρευνα/Covid-19: Για ποιους θεωρείται περιττή η δεύτερη δόση του εμβολίου

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα