Η ΕΕ καταδικάζει αποκλεισμό του Navalny από ρωσικές εκλογές

Η απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία αποκλείεται από τις εθνικές προεδρικές εκλογές του 2018 ο Alexei Navalny, αντιπολιτευόμενος πολιτικός, λόγω εικαζόμενων πεποιθήσεων που είχε κατά το παρελθόν, "εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία" και "την προοπτική δημοκρατικών εκλογών το επόμενο έτος", αναφέρει σε γραπτή της δήλωση εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της Μάγια Κοτσίγιανιτς, εξ ονόματος της

EEAS, υπενθυμίζεται ότι "o Al. Navalny, ο οποίος καταδικάστηκε με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι έχει στερηθεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη κατά τη δίωξή του το 2013 για τις ίδιες κατηγορίες".

"Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πολιτικά κίνητρα εναντίον της πολιτικής συμμετοχής. Αναμένουμε από τις ρωσικές αρχές να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου", συνεχίζει η εκπρόσωπος.

"Περιμένουμε, επίσης, ότι το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ODIHR) του ΟΑΣΕ θα κληθεί να παρακολουθήσει τις εκλογές αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βασίσει την εκτίμησή της για την εκλογική διαδικασία στις διαπιστώσεις τους, όπως κάναμε και στο παρελθόν", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα