Η ΕΕ διπλασιάζει τη συνεισφορά της στο πρόγραμμα COVAX

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση των G7 το διπλασιασμό της συνεισφοράς της ΕΕ στο πρόγραμμα COVAX σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και πρόσθετη υποστήριξη για τις προσπάθειες εμβολιασμού στην Αφρική.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για το ταμείο COVAX, διπλασιάζοντας τη συνεισφορά της για εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε ασφαλή εμβόλια κατά της COVID-19 για όλους.

Η δέσμευση οδηγεί πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της COVAX για την παροχή 1,3 δισεκατομμυρίων δόσεων για 92 χώρες χαμηλού

και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του 2021.

Η ΕΕ είναι ένας από τους κύριους συνεισφέροντες στο COVAX με πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άλλων 900 εκατομμυρίων για τα οποία δεσμεύτηκε σήμερα η Γερμανία.

Η συνεισφορά αποτελείται από μια νέα επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και 200 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη συν (EFSD +) που θα υποστηρίξει ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιπλέον, 100 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια για τη στήριξη της εκκίνησης εκστρατειών εμβολιασμού στην Αφρική, υπό τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Africa CDC).

Με την επιφύλαξη της συμφωνίας της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής, αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε χώρες με κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και εύθραυστα συστήματα υγείας.

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση των ψυκτικών αλυσίδων, των προγραμμάτων εγγραφής, της εκπαίδευσης του ιατρικού και του προσωπικού υποστήριξης καθώς και της εφοδιαστικής.

Νωρίτερα, η Κομισιόν σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ένα νέο περιφερειακό έργο προϋπολογισμού άνω των 7 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολιασμού στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο θα συμβάλει στην προετοιμασία της περιοχής για την αποτελεσματική παραλαβή και χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων όσων θα ληφθούν μέσω του μηχανισμού COVAX και του ενωσιακού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων. Θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής σε υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα στηρίξει τη μετάβασή της προς καθολική υγειονομική περίθαλψη με βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης  Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε σχετικά ότι «με το νέο αυτό έργο για τη στήριξη των εκστρατειών εμβολιασμού στα Δυτικά Βαλκάνια σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, η ΕΕ συνεχίζει να κάνει πράξη τη δέσμευσή της ότι θα στηρίξει τους εταίρους μας να αντιμετωπίσουν την πανδημία από την αρχή της».

Το έργο, πρόσθεσε, «έρχεται να προστεθεί στη δέσμη μέτρων ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πρόσβασης της περιοχής σε εμβόλια και για την προμήθεια του απαραίτητου για τις εκστρατείες εμβολιασμού εξοπλισμού».

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει παράταση τριών μηνών στις καταχωρισμένες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών, λόγω των δυσκολιών που οφείλονται στην πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η παράταση αφορά πρωτοβουλίες, οι οποίες βρίσκονται στη φάση συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξης. Τον Ιούλιο του 2020 είχε δοθεί μια πρώτη παράταση έξι μηνών και τον Δεκέμβριο του 2020 δόθηκε μια δεύτερη παράταση τριών μηνών.

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών είναι ένα μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το μέλλον της ΕΕ ζητώντας νέους νόμους.

Διαβάστε επίσης: 

ΠΟΥ: Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων προσφέρει μια ανάπαυλα στην Ευρώπη

Απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 14 κράτη μέλη της ΕΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα