Η Ε.Ε αλλάζει!

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν. Στις 26 Μαϊου οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αξίζει τον κόπο κάποιος να πάει στις κάλπες; Η επικαιρότητα λέει πως αξίζει όσο ποτέ άλλοτε! Μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε τα εξής γεγονότα:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Απριλίου ξεκίνησε «διαδικασία προβληματισμού» σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών, συζητά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω το κράτος δικαίου. Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, όπως συμβαίνει με την Ουγγαρία

και την Πολωνία, έδειξε την ανάγκη για «έγκαιρη πρόληψη κινδύνων ή παραβιάσεων του κράτους δικαίου και αποτελεσματική αντιμετώπιση όταν ανακύπτουν τέτοια ζητήματα στην Ένωση».

2. Στις 4 Απριλίου το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την οδηγία για τις δέκα μέρες άδεια πατρότητας, μετ’ αποδοχών στο επίπεδο της άδειας για λόγους υγείας. Με δύο μήνες μη μεταβιβάσιμη γονική άδεια, πέντε ημέρες άδεια φροντίδας ανά έτος και ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως μεταξύ άλλων η τηλεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

3. Στις 12 Απριλίου ο Επίτροπος Στυλιανίδης παρουσιάζει στη Λευκωσία τις δράσεις της ΕΕ με τον κωδικό τίτλο «Η ΕΕ σώζει ζωές», με αναφορές βεβαίως στις ευθύνες και τις αποστολές που υλοποιεί ο ενισχυμένος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

4. Οι Ευρωεκλογές δεν αφορούν μια αποσπασματική ρύθμιση που έθεσαν σε εφαρμογή οι παλαιότερες ηγεσίες στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι ένα σύνολο από θεσμούς και σώματα που έχουν τη διαφορετικότητά τους μέσα, όμως, στη συνολική δομή της ΕΕ. Γι’ αυτό οι εξελίξεις στο σύνολο της ΕΕ επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε σώματος, όπως συμβαίνει τώρα με τις Ευρωεκλογές. Οι εκλογικές συζητήσεις συμπίπτουν με μια φάση της εξέλιξης της Ένωσης στην οποία παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα.

5. Οι συζητήσεις για τις εκλογές στις 26 Μαϊου αφορούν τη δική μας ευθύνη να μιλήσουμε γι’ αυτές τις αλλαγές και να πούμε εισηγήσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι καλούνται να μιλήσουν πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση και να δώσουν τις δικές τους προτάσεις για την καλύτερη ΕΕ. Σε αρκετούς κύπριους υπάρχει η εντύπωση ότι εμείς είμαστε «κάτι άλλο», και η ΕΕ «κάτι άλλο». Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη γιατί διαχωρίζει την Κύπρο από την ΕΕ.

Είμαστε σε κοινό καράβι, το καράβι της Ευρώπης, ταξιδεύουμε όλοι μαζί και όλοι μαζί χρειάζεται να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το κοινό μας πλοίο καλύτερο και το κοινό μας ταξίδι ασφαλέστερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα