Η εμπορία ωαρίων, τα κατεχόμενα και η σωστή ενημέρωση

Η δωρεά ωαρίων είναι νόμιμη στην Κύπρο βάσει νομοθεσίας, ανέφερε ο Μάριος Καριόλου, Πρόεδρος Συμβουλίου της Ιατρικώς υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», σχετικά με την παράνομη πώληση ωαρίων. 

Οι δωρητές βάσει της νομοθεσίας, δικαιούνται αποζημίωσης  αντίστοιχη με αυτή σε άλλες χώρες της ΕΕ, που υπολογίζεται γύρω στα 870 ευρώ. 

Ως εκ τούτου το θέμα εμπορίας και αποζημίωσης πρέπει να διαχωριστεί, τόνισε. 

Ο κάθε δότης σπέρματος και η κάθε δότρια ωαρίου, σημείωσε, δικαιούται

να προβεί στη διαδικασία μια φορά. 

Χθες στη βουλή ακούστηκε ότι γίνεται εμπορία σε συντονισμένο τρόπο, στοχεύοντας φοιτήτριες που κάποιες εξ αυτών πληρώθηκαν για περισσότερες φορές, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο. 

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο εάν έχουμε μπερδέψει κάποια πληροφόρηση σε σχέση με τα κατεχόμενα και εάν εκεί υπάρχει αυτή η πρακτική, σημείωσε πως η επιλογή φύλου γίνεται κατά κόρον.

Στη δική της τοποθέτηση η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε πως δεν υπάρχουν καταγγελίες για εμπορία ενώ οι ποινές στη νομοθεσία είναι αυστηρές. 

Πρέπει να γίνεται οι ενημέρωση σχετικά με αυτά τα θέματα από το αρμόδιο Συμβούλιο για να αποφευχθεί η διαφήμιση, σημείωσε. 

Με τη σειρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, στάθηκε στην ανάγκη ετοιμασίας καμπάνιας ενημέρωσης των γυναικών καθώς και την εξέλιξη της συμπερίληψης των μονήρων γυναικών στο σχέδιο επιχορήγησης της εξωσωματικής γονιμοποίησης του Υπουργείου Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα