Η δομή του νέου προεδρικού συστήματος στην Τουρκία

Εκτός από τα 16 υπουργεία που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση θα αποτελείται και από άλλες διάφορες πολιτικές δομές που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην προεδρία. Συγκεκριμένα, θα συσταθούν 4 γραφεία, 9 συμβούλια και 8 διευθύνσεις, τα οποία θα ασχολούνται από κοινωνικά θέματα έως και τη διπλωματία, την οικονομία και τη δικαιοσύνη.

Τα 4 πολιτικά Γραφεία θα λειτουργούν ως ‘δεξαμενές σκέψης’ και θα δουλεύουν απευθείας με τον πρόεδρο. Θα είναι ειδικοί οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, τεχνοκράτες,

οι οποίοι θα αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της επένδυσης, της οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ανθρωπίνων πόρων.

Στα γραφεία θα αναλάβουν καθήκοντα και πρόσωπα από τους 36 νυν συμβούλους του Τούρκου προέδρου.

Τα 9 πολιτικά Συμβούλια θα έχουν, επίσης, συμβουλευτικό ρόλο και θα συνδέονται άμεσα με τον πρόεδρο. Θα είναι συμβουλευτικοί μηχανισμοί, σε τομείς όπως η οικονομία, η τέχνη, η υγεία και η εξωτερική πολιτική και θα καταθέτουν πολιτικές προτάσεις.

Το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής θα αναλάβει ρόλο ως ισχυρό συμβουλευτικό όργανο για την οικονομία και θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο.

Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής θα επιφορτιστεί με την παραγωγή ιδεών και προτάσεων, ώστε να οδηγήσουν την Τουρκία σε πιο αποτελεσματική θέση στην διεθνή κοινότητα.

Η Διεύθυνση Στρατηγικής και Προϋπολογισμού θα παρακολουθεί στενά τον προϋπολογισμό και πώς αυτός επηρεάζεται από τις οικονομικές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα