Η δίωξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία στην ατζέντα Υπουργών Δικαιοσύνης

Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, συζητούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Europol και η Eurojust θα ενημερώσουν τους Υπουργούς

Δικαιοσύνης για τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ στηρίζει τις έρευνες ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά θα τιμωρηθούν.

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης θα αξιολογήσουν επίσης την πρόοδο που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά το προσχέδιο οδηγίας για το περιβαλλοντικό έγκλημα, σε συνέχεια μερικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τον Ιούνιο όσον αφορά τον ορισμό των εγκλημάτων που θα αφορά. Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την εναρμόνιση των επιπέδων κυρώσεων.

Η πρόταση έχει ως στόχο την αντικατάσταση της υπάρχουσας νομοθεσίας με ένα πιο φιλόδοξο κείμενο και τον ορισμό νέων περιβαλλοντικών εγκλημάτων, την ανάπτυξη περισσότερων λεπτομερειών όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων και την θέσπιση μέτρων στήριξης όσων καταγγέλλουν τέτοια εγκλήματα

Επίσης στην ατζέντα βρίσκεται η αξιολόγηση της δουλειάς που έχει γίνει από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του όσον αφορά την διερεύνηση, δίωξη και εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των δικαστών και τον τρόπο που επηρεάζει το κράτος δικαίου.

Την Παρασκευή οι Υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση όσον αφορά τις ροές προσφύγων στην ΕΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία καθώς και τις επιπτώσεις του πολέμου στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα ενημερώσει επίσης τους Υπουργούς αναφορικά με την πρόοδο των προτάσεων που αφορούν τα θέματα ασύλου και μετανάστευσης, ενώ στο πλαίσιο γεύματος θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον μεταναστευτικό διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του χώρου ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Υπουργών Δικαιοσύνης,oukrania, ypourgon dikaiosynis