«Η διαφορά Χατζηγιάννη με Κληρίδη από την γη ως τον ουρανό» (vid)

«Η διαφορά του κ. Χατζηγιάννη, με τον κ. Κληρίδη (πρώην Γενικού Διευθυντής της ΣΚΤ), είναι από την γη ως τον ουρανό», δήλωσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σε μια άλλη εξέλιξη αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δώσει οδηγίες για την διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά του κ. Χατζηγιάννη.

Η

κυρία Γιωρκάτζη, παρουσιάστηκε ενώπιον την Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Η ίδια, ανέφερε ότι η διαφορά του κ. Μάριου Κληρίδη, με τον κ. Χατζηγιάννη είναι από την γη ως τον ουρανό.

Στο ερώτημα κατά πόσο θορύβησαν τις Εποπτικές Αρχές οι παραιτήσεις των Κληρίδη, Χατζηγιάννη και της κυρίας Σουζάνας Πογιατζή, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας απάντησε ότι υπήρξε ανησυχία.

Όπως δήλωσε είχε ακούσει πολύ καλά λόγια για τον κ. Ταουσιάνη (πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας) χωρίς να τον γνωρίζει.

Για την κυρία Σουζάνα Πογιατζή (πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής) ανέφερε: «Έφυγε η μόνη γυναίκα που έκοφκε ο νους της».

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για ανύπαρκτες και ανυπόστατες φήμες που ακούγονταν για το πρόσωπο της.

Ερωτηθείσα από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής κ. Αρέστη αν από το 2014 μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα για τον Συνεργατισμό απάντησε: «Απολύτως».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχαν το 2017 με την Επιτροπεία του Συνεργατισμού.

Η Επιτροπεία της Συνεργατικής κλήθηκε από τις Εποπτικές Αρχές να τηρήσει αυστηρότερα κριτήρια και στόχους σε σχέση με τα ΜΕΔ.

«Δεν γινόταν τίποτε, μέχρι τότε», δήλωσε η κυρία Γιωρκάτζη. «Τους καλέσαμε και τους είπαμε τι είναι αυτά; Θα μας παίξουν οι Ευρωπαίοι», τόνισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την κυρία Γιωρκάτζη θύμωσε και είπε «θα κλείσετε την Συνεργατική με τους όρους που βάζετε».

Για να προσθέσει: «Όταν η Συνεργατική έπιασε αυτούς τους όρους ήταν μέσα στην τρελή χαρά και μάλιστα πέτυχαν και καλύτερους στόχους».

Για λάθος άτομα, λάθος της Κυβέρνησης και μη εταιρική διακυβέρνηση, έκανε λόγο η Χρ. Γιωρκάτζη

«Λάθος άτομα, λάθος της Κυβέρνησης, μη εταιρική διακυβέρνηση», είπε απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Γεώργιου Αρέστη ως προς το τι πήγε στραβά στην προσπάθεια να ξεπεράσει ο Συνεργατισμός την κρίση από το 2013 και έπειτα.

Σε ερώτηση αν εννοεί την Επιτροπεία ή τους εκτελεστικούς απάντησε «για όλους». Ένας οργανισμός για να μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά πρέπει να έχει καλό προϊόν να πωλήσει και πρέπει να έχει τους κατάλληλους ανθρώπους να διαχειριστούν αυτό το προϊόν σε μια καλή τιμή.

«Εδώ έλειπαν και τα τρία», πρόσθεσε.

Για το διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε στείλει χωρίς να πάρει θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα δύο ζητήματα που είχαν προκύψει σε σχέση με συμπεριφορά του προς προπονητή και την έγκριση πράξης κατά παράβαση οδηγιών της Κεντρικής όταν εργοδοτείτο από την Τράπεζα Κύπρου.

«Η ΕΚΤ θεώρησε το μεν θέμα του προπονητή ότι δεν έχει σχέση με τραπεζικά θέματα το δε άλλο το θεώρησε επουσιώδες και έδωσε τη μη ένσταση», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που κατέχει μια θέση και προορίζεται CEO του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας, αν συμπεριφέρεται κατά τρόπο απρεπή σε ένα προπονητή και αν ενεργεί με τρόπο σε αντίθεση με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, τότε θεωρώ ότι εγείρεται θέμα ηθικής τάξης και νομίζω ότι θα μπορούσαμε και εμείς να είμαστε πιο σκληροί».

Σε ερώτηση αν υπήρξε πολιτική παρέμβαση απάντησε αρνητικά.

«Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον είχε η ΕΚΤ εμείς είχαμε τον ρόλο να τους εφοδιάσουμε και να τους βοηθήσουμε με στοιχεία που είχε το ερωτηματολόγιο», ανέφερε αργότερα απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Γράψαμε μη ένσταση αλλά καταγράψαμε τα δύο θέματα που είχε βρεθεί υπό κατηγορία και τους είπαμε ότι επαφίεται σε εκείνους να το αξιολογήσουν», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ακριβώς είχε αναφέρει η Κεντρική προς την ΕΚΤ.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι "θεωρώ αν ήταν να πω για όλα τα πράγματα, ευθύνη Υπουργού ήταν η επιλογή προσώπων" και προστασία να μην διαταραχθούν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει φακέλους ενώπιον του με όλες τις ΜΕΧ πρώην και νυν στελεχών του Συνεργατισμού.

Σε ερώτηση αν είχε ανησυχήσει με τις παραιτήσεις μελών της Επιτροπείας και για την εταιρική διακυβέρνηση είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα ανησύχησε και είδε πολλές φορές τον Υπουργό για το θέμα του Συνεργατισμού και ότι ο ίδιος «μας έλεγε παύσετε τους εσείς».

Εξήγησε ότι αλλαγές στην Επιτροπεία σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε ερώτηση αν ήταν τα κόμματα που διορίζουν απάντησε «Ναι. Τα κόμματα. Είμαστε στην Κύπρο. Τα κόμματα διορίζουν, τα κόμματα παύουν, τα κόμματα προάγουν».

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη θέση ότι ο ιδιοκτήτης έχει την πρώτιστη ευθύνη για να επιλέξει τα μέλη της Επιτροπείας και κατά δεύτερο ρόλο η Βουλή. Αφού "κόπτονταν γιατί δεν κάθισαν με τον Υπουργό για να βρουν τα αστέρια που έχουμε στην Κύπρο", διερωτήθηκε.

SigmaLive/ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα