Η Αστυνομία τιμά την Προστάτιδά της, Αγία Ειρήνη την Μεγαλομάρτυρα (VID&ΦΩΤΟ)

Ημέρα της Αστυνομίας σήμερα και η Αστυνομία Κύπρου τιμά την Προστάτιδα της Δύναμης, Αγία Ειρήνη την Μεγαλομάρτυρα. 

Λόγω των μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού δεν τελέστηκε σήμερα Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας και Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται πλησίον του Αρχηγείου Αστυνομίας, δίπλα από την Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου

Αν και δεν εορτάστηκε η ημέρα με την

λαμπρότητα που της αναλογεί, το παρεκκλήσιον παρέμεινε ανοιχτό για όσους αστυνομικούς ή πολίτες ήθελαν να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. 

Το πρωί, στην παρουσία της ανώτατης ηγεσίας του Σώματος, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων Αστυνομικών και Πυροσβεστών, στο προαύλιο του Αρχηγείου Αστυνομίας. 

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: 

«Η Αστυνομία Κύπρου γιορτάζει σήμερα, την «Ημέρα της Αστυνομίας» μαζί με τη μνήμη της Προστάτιδάς της, Αγίας Ειρήνης. Κάθε 5η Μαΐου μνημονεύουμε τους αστυνομικούς, που έδωσαν τη ζωή τους στο καθήκον και τιμούμε την προσφορά της Αστυνομίας και των μελών της στην πατρίδα και την κοινωνία.»

Σε δικό του μήνυμά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης &Δημοσίας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως «η 5η Μαΐου είναι για τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου ημέρα εορτής και τιμής, ημέρα υπόμνησης και άντλησης δύναμης, ημέρα δέσμευσης στο υψηλό καθήκον για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη. Ταπεινά αποτείνουμε ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό της, τιμώντας με δέος ανήμερα της εορτής της την Προστάτιδα της Αστυνομίας, την Αγία Ειρήνη. Και με σεβασμό στρέφουμε τη σκέψη σε όλα τα Μέλη του Σώματος, γυναίκες και άνδρες, που εν καιρώ πολέμου και ειρήνης, τελώντας σε διατεταγμένη υπηρεσία ή μη, τίμησαν με αφοσίωση και θάρρος τον όρκο, τη στολή, την αποστολή και την πατρίδα μας.»

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «ο φετινός εορτασμός συμπίπτει χρονικά με μία ιδιαίτερη στιγμή για τη χώρα μας και την Αστυνομία. Σε αυτή τη γεμάτη από συμβολισμούς ημέρα, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε όλα τα Μέλη της Αστυνομίας και να σας επαναλάβω τις ευχαριστίες μου για τη συμπεριφορά που επιδεικνύετε στη μεγάλη συντεταγμένη προσπάθεια που καταβάλλεται για προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.» 

«Είθε η χάρη της Αγίας Ειρήνης να προσέχει όλες και όλους σας, και η ευλογία της να καθοδηγεί τον αγώνα και το καθημερινό σας έργο», κατέληξε ο κ. Σαββίδης. 

Σύμφωνα με τον Βίο της, η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη άθλησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ήταν θυγατέρα του Λικινίου, που ήταν βασιλιάς κάποιου μικρού βασιλείου, και της Λικινίας. Καταγόταν από την πόλη Μαγεδών και αρχικά ονομαζόταν Πηνελόπη. Όταν η Αγία έγινε έξι ετών, ο πατέρας της Λικίνιος την έκλεισε σε ένα πύργο και ανέθεσε την διαπαιδαγώγησή της σε κάποιον γέροντα, ονόματι Απελλιανό, ο οποίος και έγραψε τα υπομνήματα του μαρτυρίου αυτής.

Μια νύχτα η Ειρήνη είδε το εξής όραμα: μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του κλαδί ελιάς, το οποίο και άφησε επάνω στο τραπέζι. Επίσης, μπήκε και ένας αετός μεταφέροντας στεφάνι από άνθη, το οποίο τοποθέτησε και αυτός επάνω στο τραπέζι. Έπειτα μπήκε από άλλο παράθυρο ένας κόρακας, ο οποίος έβαλε επάνω στο τραπέζι ένα φίδι. Το πρωί που ξύπνησε απορούσε και σκεπτόταν τι άραγε να σημαίνουν αυτά που είδε. Τα διηγήθηκε λοιπόν στον γέροντα Απελλιανό και εκείνος τα ερμήνευσε ως προάγγελμα των στεφάνων της δόξας και του μαρτυρικού τέλους αυτής μετά τη βάπτισή της.

Στην Ελλάδα, η Αγία Ειρήνη ήταν προστάτιδα της Χωροφυλακής και ο Άγιος Μηνάς της Αστυνομίας Πόλεων. Με την ενοποίηση των δύο ελλαδικών Σωμάτων Ασφαλείας και την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) το 1984 αναγνωρίσθηκε ο Άγιος Αρτέμιος ως ο προστάτης του Σώματος. 

Keywords
Τυχαία Θέματα