«Η Αστ/μια αρχικά αντιμετώπισε εγκληματική ενέργεια» - Τι λέει ο Ματσάκης

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα στην ιατροδικαστική υπηρεσία, αλλά και για την υπόθεση του Υποπλοίαρχου Βαγγέλη Φραγκούλη.

Διαβάστε ακόμη: Υπόθεση Βαγγέλη: Οι λεπτομέρειες στο σημείωμα και τα γκρίζα σημεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχικά ανέφερε ότι υπήρξε βελτίωση στο θέμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στην Κύπρο, αλλά παραμένουν ορισμένα διαχρονικά προβλήματα και κενά. «Είχα εισηγηθεί σε επίπεδο Βουλής

και με διαβήματα σε Υπουργεία για επανεξέταση του όλου θέματος». Πρόσθεσε ότι πρότεινε να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο, το ζήτημα των θανατικών ανακρίσεων και το θέμα της εμπλοκής των ιατροδικαστών.

Ο κ. Ματσάκης ανέφερε ότι εξακολουθεί να θέτει το ζήτημα της αναθεώρησης του όλου πλαισίου λειτουργίας της υπηρεσίας και της εξέτασης των αιφνίδιων θανάτων, και των εγκληματικών ενεργειών.    

Παράλληλα επεσήμανε ότι η ιατροδικαστική υπηρεσία υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, κάτι που όπως είπε πρέπει να αλλάξει. «Χρειάζεται ο έλεγχος από έναν επόπτη».

Συνεχίζοντας, μίλησε και για την υπόθεση θανάτου του Υποπλοίαρχου Βαγγέλη Φραγκούλη στη Λεμεσό, προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην συγκεκριμένη υπόθεση. «Εξετάστηκε από κυβερνητικό ιατροδικαστή και η οικογένεια διόρισε ιδιώτη ιατροδικαστή για να παραστεί στην νεκροτομή». Συμπλήρωσε ότι η οικογένεια είχε έρθει σε επαφή μαζί του, χωρίς ωστόσο να προκύψει συνεργασία.

Καταληκτικά, τόνισε ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του ιατροδικαστή να μην πάει για αυτοψία στο σημείο. «Είναι πολύ σοβαρό ατόπημα για έναν ιατροδικαστή ο οποίος κλήθηκε από την αστυνομία για αυτοψία και αυτός αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται». 

Διαβάστε ακόμη: «Σκοπός μας είναι να βγει η αλήθεια στο φως, να λυτρωθεί η ψυχή του Βαγγέλη»

Για την υπόθεση του Υποπλοίαρχου μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι αρχικά η Αστυνομία αντιμετώπισε την υπόθεση σαν εγκληματική ενέργεια, ενώ από τις εξετάσεις που έγιναν στην σκηνή παραλήφθηκαν τεκμήρια με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια.

Πρόσθεσε ότι από την νεκροτομή επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε ίχνος εγκληματικής ενέργειας, ενώ στην νεκροτομή υπήρξε και διορισμένος ιατροδικαστής από την οικογένεια. «Δίπλα από τη σορό εντοπίστηκε και ένα ιδιόχειρο σημείωμα με το γραφικό χαρακτήρα του 29χρονου».

Επεσήμανε ότι μετά από έξι μήνες η μητέρα προσήλθε στην Αστυνομία και αμφισβήτησε το γραφικό χαρακτήρα που υπήρχε στο σημείωμα. «Ο ανακριτής της ζήτησε να προσκομίσει το γραφικό χαρακτήρα του παιδιού της, ενώ μετά από τις επιστημονικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι τα γραφόμενα ήταν του 29χρονου». Συμπλήρωσε ότι έγιναν όλες οι εξετάσεις, ενώ για τα αποτυπώματα ανέφερε ότι υπάρχουν επιφάνειες όπου δεν εντοπίζονται.

Ο κ. Ανδρέου διευκρίνισε ότι η Αστυνομία ενημέρωσε τον ιατροδικαστή, ο οποίος έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαία η παρουσία του στο σημείο. Όσον αφορά το πόρισμα εξήγησε ότι υπήρχαν τεκμήρια αλλά και ο ισχυρισμός της οικογένειας με αποτέλεσμα να γίνουν νέες εξετάσεις. «Ο φάκελος ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου και ενημερώθηκε ο θανατικός ανακριτής. Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η θανατική ανάκριση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού».         

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: Θρίλερ με Έλληνα υποπλοίαρχο στην Κύπρο–Η σκηνοθεσία &το μαχαίρι στην καρδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η Αστμια, #45, Ματσάκης,i astmia, #45, matsakis