Η αρμενική γενοκτονία μαύρη σελιδα στην ιστορία, είπε ο Μ. Καρογιάν

Η 24η Απριλίου, επέτειος της αρμένικης γενοκτονίας από τους Νεότουρκους «αποτελεί για την Τουρκία ευκαιρία για συμμόρφωση της προς το Διεθνές Δίκαιο και τις οικουμενικές και πανανθρώπινες αρχές και αξίες, και την εγκατάλειψη των άκρως επικίνδυνων επεκτατικών πολιτικών της» δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ), Μάριος Καρογιάν.

Σημείωσε ότι η 24η Απριλίου, «έχει περάσει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς μεταξύ 1915-1923 η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε ένα ασύλληπτο έγκλημα».

Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία, είπε ο κ. Καρογιάν,

«καταδικάζουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και επαναβεβαιώνουμε τη συμπαράσταση μας καθώς επίσης και ολόκληρου του κυπριακού λαού, προς τον αδελφό αρμενικό λαό, για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από όλη τη διεθνή κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι «η ΔΗΠΑ-Συνεργασία τιμά τους ήρωες, τιμά όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, που υπέστησαν τα πάνδεινα, τιμά τις γενεές των γενεών των Αρμενίων -είτε βρίσκονται στην Αρμενία, είτε στη διασπορά- που κράτησαν το μήνυμα του αγώνα και της πίστης».

Όπως είπε ο Μάριος Καρογιάν, στις 24 Απριλίου, «τιμάται η μνήμη 1,5 εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν ή απελάθηκαν και οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην αφιλόξενη έρημο του Ντερ Ζορ στη Συρία, ενώ περίπου 800 χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».

Σκοπός των Οθωμανών, συνέχισε, ήταν  να «εξαφανίσουν» τους Αρμενίους με μόνο λόγο την εθνική τους καταγωγή και τη θρησκευτική χριστιανική πίστη.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ σημείωσε ότι «η αναγνώριση του ιστορικού γεγονότος της αρμενικής γενοκτονίας, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».

Επεσήμανε ότι «η Κύπρος αναγνώρισε πρώτη στην Ευρώπη την Αρμενική Γενοκτονία και δεύτερη στο κόσμο ενώ η Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από σειρά κοινοβουλίων ανά τον κόσμο και διεθνείς οργανισμούς, με πιο πρόσφατη την αναγνώριση από τις ΗΠΑ».

Όπως είπε τέλος ο Μάριος Καρογιάν, «η ατιμωρησία, ωστόσο, του θύτη έχει ως αποτέλεσμα και σήμερα να ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν με σκοπό την εθνοκάθαρση των Αρμενίων από το Αρτσάχ».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα