Η Αρχή Λιμένων ενώπιον των ευθυνών της για μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας

Για λόγους δημόσιου συμφέροντος η Αρχή Λιμένων θα πρέπει να διαφυλάξει τους σχεδιασμούς και την καταρχήν άδεια για ανέγερση εργοστασίου βιοντίζελ στην περιοχή Βασιλικού.

Οι δικηγόροι της εταιρείας BD Sunoil Cyprus Ltd απέστειλαν επιστολή προς ΔΣ της Αρχής Λιμένων, παραθέτοντας σοβαρούς λόγους και επιχειρήματα που διαχωρίζουν το συγκεκριμένο έργο πράσινης ανάπτυξης από άλλες περιπτώσεις που είδαν το φως

της δημοσιότητας και απασχόλησαν τη Βουλή.  

Όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία και οι δικηγόροι της επικαλούνται σημαντικούς λόγους για τους οποίους το έργο θα πρέπει να αφεθεί να προχωρήσει. Όπως αναφέρουν η παραγωγή βιοκαυσίμων επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δημοκρατία επιβαρύνεται κάθε χρόνο με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ επειδή δεν προωθεί μέτρα για την παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων. Το έργο ανταποκρίνεται πλήρως στην πολιτική της Κυβέρνησης για στροφή στην πράσινη ενέργεια. Η εν λόγω ανάπτυξη σκοπό έχει την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την παραγωγή βιοκαυσίμου. Επιπλέον, καμμιά οχληρία θα προκαλείται στην περιοχή, σε αντίθεση με άλλες αναπτύξεις οι οποίες ήδη λειτουργούν ή αδειοδοτήθηκαν για να λειτουργήσουν σε άλλα τεμάχια της ΑΛΚ.

Το συγκεκριμένο έργο αποσκοπεί στην αύξηση της προσέλευσης πλοίων στο Βασιλικό τόσο για εκφόρτωση πρώτης ύλης όσο και για φόρτωση του τελικού προϊόντος για εξαγωγή,  αφού πρώτα καλυφθεί η τοπική αγορά. Ως αποτέλεσμα θα υπάρχουν, πέραν του ενοικίου και απευθείας οφέλη από λιμενικά τέλη και δικαιώματα για την ΑΛΚ.

Η συγκεκριμένη ανάπτυξη αποσκοπεί στη συνεργασία με άλλες μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή  καθότι θα χρησιμοποιεί υφιστάμενες υποδομές της εταιρείας VTT Vasiliko Ltd (VTTV) (προβλήτα και χώρους αποθήκευσης του τελικού προϊόντος) καθώς και των εταιρειών πετρελαιοειδών που βρίσκονται στην περιοχή, ως ο τελικός αποδέχτης του βιοκαυσίμου. Εξυπακούεται ότι η βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται από αυτές τις συνέργειες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η BD Sunoil Cyprus Ltd αντιλαμβάνεται την καταρχήν παραχώρηση άδειας ως ένα στάδιο αξιολόγησης, εξέτασης και ολοκλήρωσης διαδικασιών, όπως είναι η ενημέρωση και η συζήτηση με τις Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού. «Θεωρούμε την καταρχήν αδειοδότηση ως μια επίσημη ευκαιρία για να αποδείξουν οι πελάτες μας τα οφέλη του έργου και τις  σημαντικές προεκτάσεις του για συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις», σημειώνεται στην επιστολή.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα