Η αποτίμηση της πρώτης τηλεμαχίας

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές του 2023 ξεκίνησε πολύ νωρίς. Αυτό οδήγησε να παρακολουθήσουμε την πρώτη τηλεμαχία στο κρατικό κανάλι μεταξύ τριών υποψηφίων, επτά μήνες πριν τις εκλογές. Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσαν την πρώτη τους τηλεοπτική μάχη στις 21/07/2022.

Είναι πραγματικά άξιο σχολιασμού ότι η συγκεκριμένη τηλεμαχία προβλήθηκε κατ’ επανάληψη τρεις φορές (ΡΙΚ2 στις 22/07 και ώρα 17:30, ΡΙΚ1 στις 26/07 και ώρα 21:00 ΡΙΚSat 26/07 στις

21:30). Είναι, επίσης, άξιο σχολιασμού ότι έγιναν δημοσκοπήσεις με θέμα την εν λόγω τηλεμαχία (ερωτήσεις όπως: Παρακολουθήσατε την τηλεμαχία, ποιος από τους τρεις υποψηφίους σας έπεισε, άλλαξε η ψήφος σας μετά την τηλεμαχία και ούτω καθεξής).

Είναι ακόμη άξιο σχολιασμού ότι αυτή η τηλεμαχία στάθηκε η αιτία (ή η αφορμή) να δημοσιευθούν σημαντικά έγγραφα και να γίνουν δημόσιες δηλώσεις, γραπτές και μη. Μία τηλεμαχία η οποία  ανακυκλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς. 

Αν ανατρέξει κανείς στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των υποψηφίων κ. Χριστοδουλίδη και κ. Μαυρογιάννη θα δει ότι έχουν καταθέσει και γραπτώς κάποιες από τις τοποθετήσεις τους από την επίμαχης τηλεμαχία.

Σκόπιμο να αναφερθεί εδώ πως η μοναδική τοποθέτηση για το Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής ανήμερα της θλιβερής επετείου της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, έγινε από τον κ. Χριστοδουλίδη: «Αυτή τη στιγμή», είπε, «υπάρχει μια ισχυρή, ορθή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία… Μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία επανακαθορισμού της ουσίας του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Όσον αφορά τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, κ. Νεοφύτου, φαίνεται να μην υπάρχει καμία ανάρτηση ούτε του ιδίου ούτε του κόμματός του σε σχέση με τις δικές του τοποθετήσεις. Ο ΔΗΣΥ αρκέστηκε σε επίσημη ανακοίνωση ανήμερα της τηλεμαχίας. Δεν υπάρχει, όμως, γραπτώς καμία τοποθέτηση του κ. Αβέρωφ που να έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Τι είδαμε, όμως, σε αυτή την τόσο σημαντική τηλεμαχία;

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει το ΝΑΤΟ και το ενεργειακό στη λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε επίσης αρκετές φορές με έντονο και επικριτικό ύφος σε θέσεις και δηλώσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, χωρίς, όμως, να είναι παρόν  κάποιος εκπρόσωπος των δύο κομμάτων. Περίμενε, λοιπόν, από ποιον να πάρει θέση στα όσα τους καταλόγιζε;

Ο κ. Μαυρογιάννης προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Χριστοδουλίδη για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν αυτός που πίεζε και στο τέλος έπεισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αναγκάζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη να απευθυνθεί στον Ν. Αναστασιάδη και να του ζητήσει  να πάρει θέση στα όσα του καταλογίστηκαν.

Για να εμφανιστεί στο τέλος ως από μηχανής θεός ο «αμέτοχος» κ. Νεοφύτου να μιλήσει περί αξιοπιστίας έναντι των αντιπάλων του, εκμεταλλευόμενος το όλο σκηνικό που δημιουργήθηκε (το οποίο και πιθανόν να «επέτρεψε» ο δημοσιογράφος-συντονιστής της τηλεμαχίας).

Ο κ. Νεοφύτου μίλησε περί αξιοπιστίας με έντονο ύφος και αρκετές φορές. Παράλληλα, όμως, δεν προσπάθησε με κανένα τρόπο να υποστηρίξει την παρούσα κυβέρνηση στα όσα της καταλογίζονταν από τον κ. Μαυρογιάννη. Δεν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση την οποία στηρίζει ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.  

Τα έγγραφα και τα πρακτικά συναντήσεων στο Κραν Μοντανά, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την τηλεμαχία, καταρρίπτουν όσα ο κ. Μαυρογιάννης καταλόγισε στον κ Χριστοδουλίδη. Το γεγονός ότι δημοσιεύονται σήμερα αυτού του είδους έγγραφα και πρακτικά είναι ενοχλητικό έως και επικίνδυνο…

Η αρχή, βέβαια, όλου αυτού του παραληρήματος έγινε από τον κ. Μαυρογιάννη, έμπειρο κατά τα άλλα διαπραγματευτή της Κυπριακής Κυβέρνησης. Και είναι να απορεί κανείς: Πώς ένας έμπειρος διαπραγματευτής προχωρά σε αναφορές και αποκαλύψεις αυτής της βαρύτητας και σημασίας για την χώρα του, με σκοπό να πλήξει τον ανθυποψήφιό του, με τον οποίο συνεργάστηκε σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους του Κυπριακού;

Έχουν επίσης δημοσιευθεί δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου οι οποίες αφορούν στον ρόλο του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε πως το ΝΑΤΟ έχει δείξει ένα μη βοηθητικό ρόλο για επίλυση προβλημάτων των μελών του και ότι ο οργανισμός δεν σέβεται πάντα το αξιακό σύστημα στο οποίο εδράζεται. Ενώ ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι επείγον θέμα και ότι, ούτως η άλλως η Τουρκία θα ασκήσει βέτο. Δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απάντηση στην τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην επίλυση του Κυπριακού από τους ίδιους τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου.  

Καταλήγοντας…

Κάποιοι προβάλλονται ως οι μεγάλοι νικητές της τηλεμαχίας (πώς και γιατί, αυτοί μόνο ξέρουν). Κάποιοι έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα εξαπολύοντας δριμείς κατηγορίες έναντι των αντιπάλων τους που δεν ευσταθούν και κάποιοι διατηρούν χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά τα σημαντικά δημοσιεύματα και τοποθετήσεις που έγιναν μετά την τηλεμαχία, έστω και εάν τους δικαιώνουν…

Η επιλογή ενός πολιτικού να παραμένει ήρεμος, σοβαρός και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον πολιτικό του αντίπαλο σε μία τηλεοπτική αντιμαχία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρονται γεγονότα και πολιτικές τοποθετήσεις που ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν ευσταθούν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδυναμία. Πολιτική ωριμότητα θα μπορούσε κάποιος να το πει. Ποιος «νίκησε» ή ποιος «έχασε» σε αυτή την πρώτη τηλεμαχία εναπόκειται στην πολιτική κρίση του καθενός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η αποτίμηση της πρώτης τηλεμαχίας,