Η αποτίμηση Α. Στυλιανού-Ζ. Τζιάρρα της αντίδρασης ΕΕ για Τουρκία

Έντονα απασχόλησε χθες το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο Σίμπιου της Ρουμανίας, η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ως δεύτερη τουρκική εισβολή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να περάσει στο στάδιο της λήψης μεθοδευμένων μέτρων, «αφού η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από λόγια».

Με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ,ανέφερε σε

δήλωσή του ότι "η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά".

Την αντίδραση της ΕΕ κλήθηκαν να αποτιμήσουν στο SigmaLive οι Διεθνολόγοι Αντώνης Στυλιανού και Ζήνωνας Τζιάρρας.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας ανέφερε ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια τoυ Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν κατώτερη των περιστάσεων, καθώς δεν ήταν όσο έντονη θα έπρεπε, δεδομένων και των συνθηκών που δημιούργησε η Τουρκία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι έκλεισε το «παράθυρο» για μια πιο σφοδρή αντίδραση από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ενδέχεται, τόνισε, η ΕΕ να λάβει κάποια μέτρα διαμέσου της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας με κάποιες αναφορές πιο συγκεκριμένες, που ενδεχομένως να επηρεάσουν την Τελωνειακή ένωση και τη διαδικασία της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παγώνουν κατ' ανάγκη οι διαδικασίες.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το ιδεατό θα ήταν η ΕΕ να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεται ομοφωνία.

Η επιβολή κυρώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όπως είπε ο κ. Τζιάρρας, καθώς η Τουρκία είναι κράτος προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και μέλος του ΝΑΤΟ και μια σφοδρή αντίδραση από μέρους τους ίσως να είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει το δυτικό στρατόπεδο, δηλαδή την επαναφορά της Τουρκίας σε αυτό.

Το ξεκάθαρο, είπε, είναι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποκύψει.

Σκοπός της Τουρκίας, σημείωσε, είναι να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, ενώ, ως επόμενη κίνηση, ενδέχεται να επιχειρήσει να μπει σε οριοθετημένη περιοχή, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση.

Στη δική του αποτίμηση, ο Διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού ανέφερε ότι η αντίδραση της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα ήταν θετική και επαναβεβαίωση την έντονη στάση της.

Ωστόσο, είπε, έχουμε συνηθίσει σε λεκτικές αντιδράσεις κατά των ενεργειών στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα και απομένει να δούμε πώς μετουσιώνονται σε πράξη αυτά που δηλώνονται, από τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είχαμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018, ότι δηλαδή η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας και θα αντιδράσει ανάλογα με της προκλήσεις της, είχαμε τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκας Μογκερίνι, αλλά και τις δηλώσεις χθες του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η ΕΕ σίγουρα θα αντιδράσει, και πρέπει να αντιδράσει, με διαφορετικό τρόπο όταν όντως η Τουρκία προχωρήσει σε γεώτρηση, καθώς τότε δεν θα παραβιάζει μόνο την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της ΕΕ.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις, τόνισε, η ΕΕ αντέδρασε με την επιβολή κυρώσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, εστιάζεται στο να λάβει ουσιαστικά μέτρα πλέον, που να επιφέρουν κόστος στην Τουρκία.

Πρέπει, είπε, να αντιληφθούμε ότι η ΕΕ και μεμονωμένα κράτη έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και δη οικονομικά.

Ο δρόμος, πρόσθεσε, δεν είναι στρωμένος με λουλούδια.

Η Τουρκία προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου πειρατική ενέργεια και ήδη προειδοποίησε ότι θα φέρει και δεύτερο γεωτρύπανο, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να εισβάλει και σε αδειοδοτημένες περιοχές.

Το θετικό, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ότι η ΚΔ συνεχίζει κανονικά το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στυλιανού#45Ζ, Τζιάρρας, Τουρκία,stylianou#45z, tziarras, tourkia