Η απάντηση της κατασκευάστριας εταιρείας για φθορές στην πλατεία Ελευθερίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία της πλατείας Ελευθερίας LOIS Builders, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Όπως σημειώνει η εταιρεία «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα όσα αναφέρονται στο άρθρο αποτελούν απλά δημοσιογραφική αμέλεια όπου δεν έγινε η απαιτούμενη έρευνα και ότι τα όσα γράφτηκαν, δεν γράφτηκαν με σκοπιμότητα».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σχετικά με άρθρο “Σημάδια φθοράς στην Πλατεία Ελευθερίας”

που δημοσιεύθηκε στο Phileleftheros (Ό Φιλελεύθερος) του δημοσιογράφου Vasos Vasileiou, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον Εργολάβο, θα θέλαμε να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς παρά απαντήσεις για τον αναγνώστη, τον επαγγελματία, τον πολίτη.

Η Εταιρεία μας έχει κατασκευάσει και συμπληρώσει μερικά από τα πιο σύνθετα και μεγάλης κλίμακας έργα στην Κύπρο, πάντοτε σεβόμενοι τον σχεδιασμό, τις προδιαγραφές και τον Πελάτη.

Η συνεχής, ισοπεδωτική αναφορά στο Έργο της Πλατείας Ελευθερίας, αγνοώντας την εφαρμοσμένη τεχνολογία, τις μεθοδολογίες, τις λύσεις, την σχεδιαστική σύλληψη και τις εγχώριες προκλήσεις, όπως και τις πολλαπλές βραβεύσεις τις οποίες το ίδιο το άρθρο αναφέρεται προκαλούν ερωτήματα για τον σκοπό που γράφτηκαν, αφού ποτέ δεν μας ζητήθηκε να σχολιάσουμε, να απαντήσουμε ή έστω να εξηγήσουμε κάτι από όλα αυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα όσα αναφέρονται στο άρθρο αποτελούν απλά δημοσιογραφική αμέλεια όπου δεν έγινε η απαιτούμενη έρευνα και ότι τα όσα γράφτηκαν, δεν γράφτηκαν με σκοπιμότητα.

Στα εκατοντάδες δημόσια έργα που κατασκευάζονται ή κατασκευάστηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, είναι δύσκολο να εντοπίσει κάποιος άλλο έργο στο οποίο η αρθρογραφία ασχολήθηκε με τόση αρνητικότητα.

Η ατεκμηρίωτη αναφορά σε παράδοση του Έργου στα «μουλλωχτά», σίγουρα ξαφνιάζει τον κάθε επαγγελματία του κλάδου. Στην ιστορία των 40 χρόνων της LOIS Builders αλλά και των 220 έργων που έχουμε ολοκληρώσει στα «μουλλωχτά» (πολλά εκ των οποίων μεγάλου και δημόσιου ενδιαφέροντος), ποτέ δεν μας έχει ζητηθεί να δημοσιεύσουμε το επίσημο Πιστοποιητικό Παραλαβής που εκδίδει ο Αρχιτέκτονας. Μήπως η έρευνά σας έδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πιστοποιητικό; Έχουν ρωτηθεί επίσημα οι υπηρεσίες του Δήμου, ο Αρχιτέκτονας ή ο Εργολάβος, και δεν πήρατε απαντήσεις;

Σχετικά με τα σημάδια φθοράς ή και κάποιων προβλημάτων στον σχεδιασμό ή την κατασκευή, έχετε ερευνήσει από πότε χρησιμοποιούνται και ποια τμήματα του Έργου αποκλειστικά από το κοινό; Τι προβλέπεται στις υποχρεώσεις του Εργολάβου όταν ένα τμήμα του χρησιμοποιείται για 3 χρόνια αποκλειστικά και σε όλη του την έκταση;

Γνωρίζετε γιατί τα εστιατόρια δεν έχουν ολοκληρωθεί και αν παραμένουν στην υποχρέωση του Εργολάβου για να τα ολοκληρώσει; Ερευνήσατε πότε θα ολοκληρωθούν; Γνωρίζετε για τις προκλήσεις και περιορισμούς που αντιμετώπισε η Δημοτική Αρχή για να ενοικιάσει τους χώρους, πάντοτε σύμφωνα με τον Περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμο ή άλλους σχετικούς νόμους και κανονισμούς;

Δεδομένου ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την παράδοση στο κοινό του μεγαλύτερου μέρους του Έργου, έχετε εξετάσει εάν έχει κληθεί ο Εργολάβος, αφού ετοιμάστηκε ο νενομισμένος κατάλογος, να επιδιορθώσει οποιεσδήποτε παραλείψεις και έχει αρνηθεί; Έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό από το τι προβλέπει η σύμβαση και η κοινή πρακτική;

Και αφού μετά από τόσα χρόνια κανείς δημοσιογράφος δεν βρέθηκε να ερευνήσει τα γεγονότα της Πλατείας Ελευθερίας από την ημέρα που αποφασίστηκε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός μέχρι σήμερα, και επιλέγει την οδό της αρθρογραφίας, της δημιουργίας εντυπώσεων και των «κλικς», η LOIS Builders δηλώνει υπεύθυνα ότι είναι έτοιμη για μια δημόσια συζήτηση, με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, σε οποιοδήποτε ΜΜΕ ενδιαφέρεται, (Alpha Κύπρου ANT1.com.cy  OMEGA channel ΡΙΚ Sigma TV ) αποκλειστικά για το Έργο από την σχεδιαστική του σύλληψη μέχρι σήμερα, αναφορικά με το λεπτομερές ιστορικό του, τα σφάλματα και τα ορθά, τις προκλήσεις από εδώ και πέρα, τον προϋπολογισμό και το τελικό κόστος ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικά με το Έργο της ζητηθεί.

Η Εταιρεία μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει τα μέγιστα σε μια τέτοια προσπάθεια, μέσα από τα αρχεία της και τη συμμετοχή των μηχανικών και αρχιτεκτόνων της. Μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε άλλωστε να αποτελέσει το έναυσμα για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα του κατασκευαστικού τομέα. Κυρίως όμως, ο κόσμος θα μάθαινε γεγονότα για ένα Έργο που μόνο περηφάνια μπορεί να δώσει στην πόλη της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου. Αυτό θα έβαζε μια τελεία στις όσες ανακρίβειες γράφονται και επιτέλους θα μπορούσαμε να απολαύσουμε την  μαγεία του Έργου που είναι οι κρυφές γωνιές, το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς και τα συναισθήματα που ξυπνάνε μέσα σου όταν είσαι εκεί.

Νικόλας Λοής

Διευθυντής LOIS Builders Ltd

Keywords
Τυχαία Θέματα