Η απάντηση της Deloitte αναφορικά με την μελέτη για ΓεΣΥ

Απάντηση στα δημοσιεύματα αλλά και στις δηλώσεις που αναφέρονται στον Ελεγκτικό Οίκο Deloitte αναφορικά με την μελέτη που διενεργήθηκε για το ΓεΣΥ δίνει η εταιρία με ανακοίνωση της.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις που αναφέρονται στον Οίκο Deloitte και τις κατ’ επέκταση μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1. Το 2016 η Deloitte, κατ΄ εντολή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), είχε πραγματοποιήσει μελέτη για καταγραφή των απόψεων, προβληματισμών

και κατ’ επέκταση των εισηγήσεων των διαφόρων εμπλεκομένων φορέων σε σχέση με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν πρακτικές από Συστήματα Υγείας άλλων χωρών, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση εισηγήσεων, που το τότε χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ. Η μελέτη κάλυπτε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού για την υγεία, τη διοικητική διεκπεραίωση του Συστήματος και τις σχετικές καλύψεις, τη διοικητική μεταρρύθμιση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και πρωτίστως τη διαχείριση των θεμάτων ποιότητας. Υπενθυμίζουμε ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είχαν παρουσιαστεί και παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς που συμμετείχαν στην εν λόγω πρωτοβουλία. Επιπρόσθετα, είχε πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη, όπου ο ΠΙΣ και οι εκπρόσωποι της Deloitte παρουσίασαν τα συμπεράσματα της μελέτης.

2. Ο Οίκος μας, πραγματοποίησε επίσης οικονομική ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) των σεναρίων αποζημίωσης των ιατρών ανά ειδικότητα, όπως αυτά είχαν δοθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με κύριο στόχο την αντιπροσωπευτική και αντικειμενική παρουσίαση όλων των πιθανών σεναρίων. Για παράδειγμα και για σκοπούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης, τα σενάρια απεικονίζουν με βάση τις πρόνοιες του ΓεΣΥ, τις πιθανές ακαθάριστες απολαβές (κύκλος εργασιών) που δύναται ο εκάστοτε ιατρός να λαμβάνει στα πλαίσια του Συστήματος, ανάλογα με την ειδικότητα του. Δηλαδή, κύκλος εργασιών, πιθανά κόστη λειτουργίας για διεκπεραίωση των σχετικών ιατρικών πράξεων και καθαρές απολαβές, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές αποκοπές, εισφορές και φόρους. Ενδελεχής ανάλυση έγινε επίσης στις παραδοχές και τα υποθετικά σενάρια του ΟΑΥ, για απεικόνιση και πρόβλεψη των τελικών πιθανών απολαβών των ιατρών. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με τον ΟΑΥ, ο Οίκος μας ομαδοποίησε τα ερωτήματα και προβληματισμούς των ιατρών, τα οποία κάλυπταν μεταξύ άλλων, πέραν από τις αμοιβές, την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, τα εργασιακά θέματα, το δικαίωμα ελεύθερης και αποτελεσματικής άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής, κ.α.

Σημειώνουμε ότι όλα τα συμπεράσματα των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οίκο Deloitte είναι στη διάθεση της αρμόδιας αρχής. Συνειδητά επιλέξαμε μέχρι σήμερα να μην εκδώσουμε οποιαδήποτε ανακοίνωση που δυνατό να προκαλούσε περισσότερη ένταση σε μια κρίσιμη φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Με δεδομένη την πρόσφατη δημόσια πρόσκληση του Αξιότιμου Υπουργού Υγείας προς τον Οίκο μας, μέσα από την οποία μας καλεί να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μελετών μας για να εξαχθούν συμπεράσματα από οποιαδήποτε ενδιαφερόμενο και μετά από εξουσιοδότηση του ΠΙΣ, δηλώνουμε παρόν και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΠΙΣ να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των διαφόρων μελετών μας.

Η Deloitte θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια των όρων εντολής της, να συμβάλει με την εμπειρογνωμοσύνη της στην υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και ποιοτικού σχεδίου υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα