Η απάντηση ΚΔ για δέσμευση κυπριακού FIR για επιχειρήσεις ΗΒ

Με έκδοση ΝΟΤΑΜ τύπου real time απαντά η Λευκωσία στο αίτημα της Βρετανίας για δέσμευση του εναέριου χώρου μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί κατέθεσαν προ ενός 24ωρου αίτημα για δέσμευση κομματιού του εναέριου χώρου, προκειμένου να είναι έτοιμοι να δράσουν στις επιχειρήσεις στην Συρία, στο πλευρό των ΗΠΑ και Γαλλίας. Χθες βράδυ, το έκτακτο υπουργικό που συγκάλεσε

η Τερέζα Μέι ενέκρινε το αίτημά της και άναψε το πράσινο φως για συμμετοχή της χώρας σε ενδεχόμενη επιχείρηση. «Ομφαλός» των επιχειρήσεων είναι η Βάση Ακρωτηρίου των Βρετανών απ’ όπου μπορούν να απογειωθούν πέραν των Typhoon και Tornado κι άλλα υποστηρικτικά αεροσκάφη τα οποία μπορούν να ανεφοδιάσουν στον αέρα μαχητικά.

Σε επικοινωνία του SigmaLive με τον Χάρη Αντωνιάδη, Λειτουργό Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας αναφέρθηκε ότι η Κύπρος δεν δέσμευσε ολόκληρη περιοχή εναερίου χώρου αλλά εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με χαρακτήρα real time, πράγμα που σημαίνει δηλαδή ότι η δέσμευση θα ενεργοποιείται την ίδια ώρα που γίνεται το αίτημα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι προφανώς για να μην υπάρξει πρόβλημα στο πτητικό πρόγραμμα με την δέσμευση μεγάλου κομματιού του FIR μας.

Διαβάστε εδώ σχετικά: Οι Βρετανοί αιτούνται δέσμευση εναέριου χώρου της ΚΔ

Οι ΝΟΤΑΜ οι οποίες εκδόθηκαν έχουν ισχύ από τις 12 Απριλίου μέχρι τις 12 Μαΐου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει επίσης μια ακόμη ΝΟΤΑΜ ενημερωτικού χαρακτήρα προς τις Αερογραμμές αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ώρες στο FIR μας. Η εν λόγω ΝΟΤΑΜ αναφέρει ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της ΚΔ παρακολουθεί συνεχώς τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και γνωστοποιεί άμεσα στην κοινότητα όλες τις πληροφορίες στο πλαίσιο της ασφάλειας πτήσεων. Η ΝΟΤΑΜ αυτή έχει ισχύ μέχρι τις 12 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα