Η αντιπρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει του αυριανού Εurogroup και της Συνόδου Κορυρφής των ηγέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ετοιμάζει νέα πρόταση, επιδιώκοντας συμβιβασμό με τους δανειστές, υπό την απειλή του τελεσιγράφου ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οι

πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά, που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.

Η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών ΦΠΑ με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.

Σημείο στο οποίο ενδέχεται η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει είναι οι πρόωρες συντάξεις.

Η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας, με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως. Οι δανειστές, ωστόσο, απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει και επιπλέον φορολόγηση στις επιχειρήσεις, χωρίς να είναι γνωστός ο συντελεστής, αλλά και περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών. Η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση αναμένεται να σταλεί σήμερα στην Κομισιόν, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για διαβουλεύσεις.

Πηγή: Ράδιο Πρώτο

Διαβάστε επίσης: LIVE: Ψάχνουν τη "χρυσή τομή" για επίτευξη συμφωνίας
Keywords
Τυχαία Θέματα