Η αντικατάσταση των Mi35, η άρση του εμπάργκο κι οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ

Για την ενισχυμένη σχέση Κύπρου και ΗΠΑ γράφει σε δημοσίευμά του ο Insider. Υπό τον τίτλο ότι οι ΗΠΑ σημειώνουν θεαματική πρόοδο με έναν πρώην Ρώσο εταίρο σε μια τεταμένη γωνιά της Ευρώπης, το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στα δεδομένα που πλαισιώνουν το γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι με αυτή την εξέλιξη «δεν θα είναι

όλοι ευχαριστημένοι στο ΝΑΤΟ», αφού εν μέσω εντάσεων στην Ευρώπη οι ΗΠΑ εδραιώνουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα κομβικό σημείο συνάντησης τριών ηπείρων.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα ο οποίος σημειώνει ότι η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα στη συνεργασία με τις ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας και στρατηγικής. 

Η αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ και Κύπρου έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα απομακρύνεται από τη Μόσχα γράφει ο Insider. Η εν λόγω εξέλιξη φυσικά δεν είναι ευπρόσδεκτη από την Τουρκία συμπληρώνει, πράγμα που «θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το ΝΑΤΟ».

Το δημοσίευμα κάνει μια αναδρομή στην επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 1987 και γράφει ότι αν και η χώρα μας δεν είχε συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Ρωσία, η Μόσχα ήταν ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια του εμπάργκο.

Διαβάστε επίσης: Ανανεώθηκε η εντολή ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Ο Insider συμπληρώνει ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει απομακρυνθεί από τη Ρωσία εξαιτίας και της απόφασης του 2015 να ακυρώσει μια συμφωνία που επέτρεπε στα ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενιστεί στα λιμάνια του.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την επίθεσή της στην Ουκρανία πέρυσι έχουν δυσκολέψει την Κύπρο να διατηρήσει το ρωσικής κατασκευής υλικό της και την οδήγησαν σε αναζήτηση άλλων εταίρων», γράφει ο Insider. «Μετά την άρση του αναχρονιστικού εμπάργκο όπλων, το μέλλον της συνεργασίας μας είναι ακόμη πιο λαμπρό», είπε ο ΥΠΑΜ στο Insider.

«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κάποιες αγορές εξοπλισμού και η δυνατότητα πρόσβασης στις αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ μας δίνει πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες και διευρύνει τις επιλογές μας», συμπλήρωσε.

Ο Γιωργάλλας είπε ότι η Κύπρος «προχωρά με την αντικατάσταση του υπάρχοντος υλικού ρωσικής προέλευσης». Η χώρα σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον έξι ελικόπτερα Airbus H145M για να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα Mi-35 της Σοβιετικής εποχής. Κάποιο υλικό, όπως τα συστήματα αεράμυνας, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αντικατασταθεί, αλλά η Κύπρος επιδιώκει άλλες μορφές συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης: EUROSATORY 2022:Παρουσίαση H145M της Airbus με πυραύλους SPIKE ER 2 (pics&vid)

Για την Κύπρο, «η κύρια πρόκληση ασφαλείας προέρχεται από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε ο Γιωργάλλας. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «φαίνεται να αγνοεί και να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, θέτοντας απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η υποστήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ουκρανικών στρατευμάτων για εκπαίδευση με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, και η προσέγγιση της με τις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι μπορεί να συμφωνήσει να στείλει το ρωσικό στρατιωτικό υλικό της — συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης T-80 και μαχών πεζικού BMP-3 οχήματα — στην Ουκρανία, γράφει ο Insider. Στο σημείο αυτό ο ΥΠΑΜ είπε ότι «σοβαρή κατάσταση ασφαλείας» στο νησί εμποδίζει μια τέτοια μεταφορά.

«Με την τουρκική στρατιωτική κατοχή και επιθετικότητα ακόμα σε ισχύ, δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια. Πιστεύω ότι η θέση μας είναι καλά κατανοητή και αποδεκτή από όλους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα