Η αντίδραση Δ.Χριστόφια στο SigmaLive για απόφαση ασυλίας

Η προεδρική ασυλία έχει ισχύ και μετά τη λήξη της θητείας ενός Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό αποφάνθηκε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο απέρριψε αγωγή των συγγενών του Πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ο οποίος σκοτώθηκε στη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί το 2011.

Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε ουσιαστικά στο άρθρο 45 και στην παράγραφο 6 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παράγραφος 6 του εν λόγω

άρθρου αναφέρει: «6. Ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δύναται να εναχθή δι’ οιανδήποτε πράξιν ή παράλειψιν αυτού εν τη εκτελέσει του λειτουργήματός του ουδέν όμως των εν τη παρούση παραγράφω οριζομένων δύναται να ερμηνευθή ως αποστερούν καθ’ οιονδήποτε τρόπον οιονδήποτε πρόσωπον του δικαιώματος εναγωγής της Δημοκρατίας, ως ο νόμος προβλέπει».

Μιλώντας στο SigmaLive, ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε, λακωνικά, ότι εκφράζει ικανοποίηση. Κληθείς να σχολιάσει στο ενδεχόμενο έφεσης της συγκεκριμένης απόφασης, είπε «νομίζω είναι τελεσίδικη απόφαση».

Στο SigmaLive, εξάλλου, μίλησε και ο γιος του αδικοχαμένου Πλοίαρχου Νικόλας Ιωαννίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την απόφαση ως επιφανειακή και αρκετά σύντομη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης, η απόφαση του Δικαστηρίου «δεν ενδιέτριψε επαρκώς στα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στη γραπτή αγόρευση των δικηγόρων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα