Η αμυντική στάση της Τουρκίας έναντι των διεθνών αγορών

Η αμυντική στάση της Τουρκίας έναντι των διεθνών αγορών και των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει επισκιαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο συγκεντρωτισμός εξουσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία φαίνεται να οδηγεί μια οικονομική πολιτική που πάει σχεδόν πάντα ενάντια στις προσδοκίες των διεθνών αγορών, με ανησυχητική προσήλωση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και με ανάληψη οικονομικών πολιτικών αυξημένου ρίσκου. Αυτή η πορεία σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για την οικονομία της χώρας, αφού βρίσκεται πολύ κοντά σε μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών, με

αυξημένη πιθανότητα αθέτησης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων.

Για να αποφύγει η Τουρκία οποιαδήποτε δυσάρεστα οικονομικά γεγονότα, υπάρχουν τρία κύρια εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

1. Αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ)

2. Υποτίμηση της λίρας

3. Προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Για πολύ καιρό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε με πεισματική άρνηση ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν (εργαλείο 1) και ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στο ΔΝΤ (εργαλείο 3). Οι τοποθετήσεις του για την υποτίμηση της λίρας έλεγαν ότι η τουρκική οικονομία (λίρα και χρηματιστήριο) δέχεται επίθεση από ξένους επενδυτές, δίνοντας την εντύπωση ότι χρειάζεται να αμυνθεί έναντι τέτοιων επιθέσεων. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, αυτές οι πολιτικές φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως εξηγώ με λεπτομέρεια πιο κάτω.


Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα