Η Αμμόχωστος και το Κυπριακό σε εκδήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, σε αίθουσα του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ.

Η εκδήλωση παρείχε την ευκαιρία συζήτησης των προοπτικών επίλυσης του Κυπριακού καθώς και ειδικότερα της πτυχής που άπτεται της Αμμοχώστου μεταξύ Βρετανών βουλευτών, του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών της παροικίας.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο,

σερ Ρότζερ Γκέιλ, είπε πως στόχος όσων ενδιαφέρονται για την Κύπρο είναι να μπορούν οι Κύπριοι να συμβιώνουν αρμονικά χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις ή στρατεύματα, σίγουρα όχι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

«Ελπίζω να μπορέσουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί να συνεχίσουν από εκεί που άφησαν τις διαπραγματεύσεις. Αν ήταν μόνο οι δυο τους, είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε, λύση αλλά υπάρχει και ο κ. Ερντογάν», σχολίασε ο Συντηρητικός βουλευτής.

«Ό,τι κι αν κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης αλλά και ο κ. Ακιντζί, θα τους στηρίξουμε. Δεν ξέρω ακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουμε τον τρίτο άνδρα, αλλά υπόσχομαι ότι θα συνεχιστεί η αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στην Κύπρο πέρα από τις κομματικές διαχωριστικές κομματικές γραμμές στο βρετανικό κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο σερ Ρότζερ.

Ο Συντηρητικός βουλευτής βορείου Λονδίνου, Μάθιου Όφορντ, είπε ότι η κατάληξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά αποτέλεσε απογοήτευση, αλλά σημείωσε ότι ο ίδιος ελπίζει σε βήματα προόδου. Όπως επεσήμανε, ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι να φτάσει η ώρα της λύσης, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη αυτής.

Ο επίσης Συντηρητικός, Μάρτιν Βίκερς, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι μπορούν να βασίζονται στη στήριξή του, λέγοντας ότι έχει γνωρίσει την Κύπρο μέσα από ταξίδια του.

Ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, είπε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, συναντήθηκε με φορείς και διαπίστωσε «συγκρατημένη ελπίδα» ότι θα επιτευχθεί πρόοδος. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να ακούγεται η φωνή της κυπριακής κοινότητας, διότι ο χρόνος στερεύει.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ευχαρίστησε για την στήριξη και την αφοσίωση τους φίλους βουλευτές, τους οποίους χαρακτήρισε «φίλους παντός καιρού».

Αναφερόμενος στο στόχο της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ευρυβιάδης είπε μεταξύ άλλων: «Θα υπερτερήσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε, διότι πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα. Δε θέλουμε τίποτα περισσότερο από ό,τι οι πολίτες άλλων δημοκρατικών χωρών, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία και κράτος δίκαιου, εντός της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως του Brexit η σχέση Κύπρου-Βρετανίας θα συνεχιστεί ως ομφαλική σχέση, βασισμένη σε κοινές αξίες και αρχές, βασισμένη στις επαφές μεταξύ των δυο λαών, στην εκπαίδευση, το εμπόριο, τον τουρισμό και τη συνεργασία σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε την πρόσφατη ανακοίνωση της πρωθυπουργού Μέι για επίτευξη συμφωνίας για τις βάσεις μετά από το Brexit, συμφωνία που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη καθημερινότητα όσων ζουν και εργάζονται στις περιοχές των βάσεων.

Επικεντρώνοντας στο θέμα της Αμμοχώστου, διαβεβαίωσε ότι «η Αμμόχωστος είναι στην καρδιά μας» και είπε ότι η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της θα ήταν ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ην.Β. και διοργανωτής της εκδήλωσης, Δρ Βασίλης Μαύρου, έκανε αρχικά μία αναφορά στην ιστορία της Κύπρου από την ανεξαρτησία και μετά, καθώς και στο ρόλο της Βρετανίας και έπειτα επικεντρώθηκε στον αγώνα για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Δεσμεύθηκε ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει τον αγώνα αυτό και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας συγκεντρώθηκαν προ ολίγων ετών πάνω από 50.000 υπογραφές, με το αίτημα και συνοδευτική επιστολή να επιδίδεται στο βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο και σε διεθνείς οργανισμούς.

Πρόσθεσε ότι έχει λάβει τη στήριξη κέντρων λήψης αποφάσεων καθώς και Τουρκοκύπριων, από τη στήριξη των οποίων δήλωσε ενθαρρυμένος. Επισήμανε επίσης τη στήριξη της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο, ενώ σημείωσε την υιοθέτηση ψηφίσματος στη Βουλή των Κοινοτήτων το Νοέμβριο του 2015 υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου, ως μέτρο που θα διευκολύνει τη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και θα ανοίξει το δρόμο για την συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την οικονομική ανάπτυξή τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αμμοχώστου, Ανδρέας Καζαμίας και Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, που μετέφεραν ευχαριστίες εκ μέρους του δημάρχου, Αλέξη Γαλανού. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάλεσε τους φίλους βουλευτές και τα μέλη της παροικίας να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα