Η Α.Μέρκελ ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα στο κόμμα της

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο θα προετοίμαζε τη Γερμανία καλύτερα για την περσινή εισροή μεταναστών, υιοθετώντας έναν συμβιβαστικό τόνο και παίρνοντας πάνω της μέρος της ευθύνης για το πλήγμα που υπέστη το κόμμα της στις εκλογές της πόλης του Βερολίνου, την Κυριακή.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι Χριστιανοδημοκράτες

(CDU) υπέστησαν τη δεύτερη εκλογική τους ήττα σε δύο εβδομάδες στις εκλογές της Κυριακής, στην πρωτεύουσα της χώρας, πέφτοντας στα χαμηλότερα ποσοστά τους από το 1990 σε τοπικές εκλογές, στις οποίες οι ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική της ανοιχτής πόρτας στους πρόσφυγες.

«Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί ως Πρόεδρος του κόμματος και Καγκελάριος», ανέφερε η κ. Μέρκελ, με τον πιο συμφιλιωτικό τόνο εδώ και πάνω από μία δεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία και μετακινούμενη μακριά από μια προηγουμένως έντονη υπεράσπιση της πολιτικής της στο μεταναστευτικό.

Στη γραπτή ομιλία της, η 62χρονη Καγκελάριος ανέφερε ότι θα έπραττε διαφορετικά αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω και θα προετοίμαζε καλύτερα τη Γερμανία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη εισροή περίπου ενός εκατομμυρίου μεταναστών που μπήκαν στην χώρα πέρσι, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφύγει από τις διενέξεις στη Μέση Ανατολή και αλλού.

«Αν μπορούσα, θα γύριζα το χρόνο πίσω, για πολλά, πολλά χρόνια», είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας με ιδιαίτερα σοβαρό τόνο.

Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφια και πάλι το 2017, η κ. Μέρκελ χαμογέλασε και αρνήθηκε να απαντήσει.

Αναγνωρίζοντας ότι «ο Θεός ξέρει, δεν κάναμε τα πάντα σωστά», η Καγκελάριος είπε ότι «εμείς, συμπεριλαμβανομένης και εμένα, πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε εαυτόν».

Το κόμμα της CDU πήρε 17,6% στο Βερολίνο, σημειώνοντας πτώση από το 23,3% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές του 2011.

Το αντί-μεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έλαβε 14% και μπαίνει στο 10ο τοπικό κοινοβούλιο από τα 16 της χώρας, ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε διψήφιο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές του χρόνου μετά από το «υπέροχο» αποτέλεσμα του Βερολίνου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα