Η αλληλεγγύη στην ΕΕ και το κούρεμα του 2013 επί τάπητος

Το ζήτημα μιας πιο αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκε σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την συζήτηση να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους.

Την ίδια ώρα, ο ευρωσκεπτικισμός στην κοινωνία αρχίζει και κερδίζει έδαφος, ενώ στην Κύπρο η συζήτηση αφορμάται κυρίως τις αποφάσεις του μοιραίου Eurogroup του 2013, το κούρεμα των

καταθέσεων, το μνημόνιο και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές βρέθηκαν στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» και διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και για το κούρεμα καταθέσεων του 2013.

«Δεν είμαστε πια μια κατεστραμμένη χώρα»

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι οι πάντες προσπαθούν να προλάβουν τα γεγονότα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η δική του παράταξη ήταν εκείνη που όταν ήρθε η κρίση στην Κύπρο προσπάθησε να πείσει να ληφθούν μέτρα.

«Θεωρώ ότι η παρουσία μας στην ΕΕ ισχυροποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την οικονομία και την κοινωνία», είπε προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως την παρουσία της Κύπρου εντός της ΕΕ, κάτι το οποίο θεωρεί ότι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, η Κύπρος δεν αντιμετωπίζεται πλέον όπως αντιμετωπιζόταν πριν 5 χρόνια, ως το μαύρο πρόβατο ή ως η χώρα που χρεοκόπησε, καταστράφηκε και διαγράφηκε από τον χάρτη, συμπληρώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδίδει κύρος στον ρόλο της Κύπρου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα δραματικά για την Κύπρο γεγονότα του 2013.

«Έρχονται σοβαρές εξελίξεις»

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, ανέφερε ότι ενώ οφείλουμε όλοι να στιγματίζουμε το κακό όπου το βλέπουμε, την ίδια ώρα δεν πρέπει να μας πιάνει ούτε «ενστικτώδης αντιευρωπαϊσμός» ούτε «ενστικτώδης αντικυπρισμός», δηλαδή να αντιδρούμε αντανακλαστικά.

Σημείωσε δε ότι στην ΕΕ σήμερα υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για ενδυνάμωση της έννοιας «ευρωζώνη», με την αντίστοιχη συζήτηση στην Κύπρο να μην έχει ακόμα αρχίσει, λόγω των ανοιχτών πληγών που υπάρχουν σε εγχώριο επίπεδο.

«Υπάρχει η πιθανότητα πολύ ισχυρής ενδυνάμωσης της έννοιας της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν υπουργό οικονομικών για τις χώρες εντός ευρώ, αλλά και ενίσχυση του προϋπολογισμού των χωρών, σε μια διαφορετική ταχύτητα από τις υπόλοιπες. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει η Κύπρος, αν θα σταθούμε ενάντια σε αυτό και ποιο θα είναι τελικά το όφελος ή αν θα παραμείνουμε ένας καταγγελλόμενος φορολογικός παράδεισος», σημείωσε.

«Η Κομισιόν είχε ενστάσεις για το κούρεμα»

Τα γεγονότα «όπως καταγράφηκαν από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ» παρέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, λέγοντας ότι δεν πρέπει κανείς να δημιουργεί δικά του αφηγήματα όταν δεν συμφωνεί.

«Ο κ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει πεντακάθαρα τον καιρό των εξελίξεων. Έχει πει συγκεκριμένα ότι το λεγόμενο πρώτο κούρεμα το οποίο πρότεινε η κυπριακή Κυβέρνηση δεν γινόταν αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γι’ αυτό την επόμενη ημέρα μέσω τηλεδιάσκεψης αυτό, κατόπιν παρέμβασης της ΕΚΤ, διορθώθηκε», είπε.

Σύμφωνα με τον κο Μαυρίδη, το εν λόγω γεγονός ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στην Κύπρο, ενώ σημείωσε ότι ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κούρεμα είχαμε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία καθίσταται σαφές ότι η Κομισιόν είχε ενστάσεις για το κούρεμα εγγυημένων καταθέσεων.

«Την αλληλεγγύη την πετυχαίνεις όταν διεκδικήσεις»

«Μετά από τόσα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταντήσει ενοχλητικό και ανόητο για τις δικές μας ευθύνες να φταίνε πάντοτε οι ξένοι», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.

Όπως είπε, η πολιτική ηγεσία ήταν ανίκανη να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που ερχόταν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτούργησαν όπως ήταν υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν, ενώ ευθύνες επέρριψε και στην πολιτική διαπλοκή.

«Υπήρξαν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα που έκαναν πλάτες στον κο Βγενόπουλο, στην εταιρία FOCUS που ήταν μια από τις τρύπες», σημείωσε και τόνισε τη σημασία της ηθικής ευθύνης στην πολιτική.

«Την αλληλεγγύη την πετυχαίνεις όταν διεκδικήσεις», τόνισε.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα