Η Άγκυρα προκαλεί την ΕΕ

Η Τουρκία προειδοποιεί το ΕΚ για την Έκθεση Προόδου της για το 2014
Να μην προχωρήσει στην έγκριση Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2014, που να περιλαμβάνει αναφορές στη Γενοκτονία των Αρμενίων και στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Β. Μποζκίρ

Νέες αξιώσεις προβάλλει η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας, διά του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μην προχωρήσει στην έγκριση Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας

για το 2014, που να περιλαμβάνει αναφορές στη Γενοκτονία των Αρμενίων και στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), και οι οποίες θα εμποδίζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Αν αυτή η έκθεση εγκριθεί με αναφορά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα γεγονότα του 1915, τότε θα κηρυχθεί άκυρη από την Τουρκία», δήλωσε το περασμένο Σάββατο στους δημοσιογράφους ο κ. Μποζκίρ, μετά τη συνάντησή του με την εισηγήτρια της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία Κάτι Πίρι, στο γραφείο του, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε, επίσης, ότι «αν υπάρξει αναφορά στην έκθεση για αφαίρεση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν θα είναι δυνατό για μας να αποδεχθούμε την έκθεση αυτή».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η έκθεση δεν θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, εάν εμποδίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και αν υποδηλώνει τον τερματισμό της οικονομικής συνεισφοράς της ΕΕ προς την Τουρκία.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην κριτική. «Φυσικά, θα δεχτούμε τη θετική κριτική, η οποία θα συμβάλει στην προσπάθειά μας για εμβάθυνση της δημοκρατίας μας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, όπως κάνουμε μέχρι τώρα».

Σημαντική η διατήρηση του διαλόγου
Ο κ. Μποζκίρ ευχαρίστησε την κ. Πίρι για τις προσπάθειές της για την έκθεση, λέγοντας πως «ως φίλη της Τουρκίας κατέβαλε σκληρές προσπάθειες (για την έκθεση)».

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην ομιλία της, τόνισε τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, σημειώνοντας ότι, για τον σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014 αναβλήθηκε για την Ολομέλεια του Ιουνίου, μετά από σχετική πρόταση της κ. Πίρι.

Διαγράφηκε, γιατί αρνήθηκε τη γενοκτονία
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε χθες την απόφαση του βελγικού Κόμματος CDH (Centre Democrate Humaniste) να διαγράψει την τουρκικής καταγωγής βουλευτή Βρυξελλών Mahinur Ozdemir, λόγω της άρνησής της να συνταχθεί με την κομματική γραμμή και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε σχόλιο του στο twitter, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την απόφαση ως «απαράδεκτη» και σημείωσε: «Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία και την ελευθερία;». Ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgic ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή ότι η διαγραφή της Ozdemir είναι «ανησυχητική».

«Είμαστε έκπληκτοι από τη μη δημοκρατική απόφαση ενός κόμματος στο Βέλγιο, μια χώρα με μια ριζωμένη δημοκρατική παράδοση», δήλωσε ο Bilgic.
Είπε, επίσης, ότι η διαγραφή της Ozdemir δεν θα συμβάλει στην ένταξη των 220.000 τουρκικής καταγωγής πολιτών του Βελγίου στη χώρα.

Η Mahinur Ozdemir, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα με μαντίλα που έγινε μέλος του βελγικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο Πρακτορείο «Ανατολή» την Παρασκευή ότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» και αργότερα διαγράφηκε από μια επιτροπή του κόμματός της.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος του CDH Benoit Lutgen προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε μέλος του κόμματος το οποίο θα αρνηθεί τη Γενοκτονία των Αρμενίων θα διαγραφεί από το Κόμμα.

Συνάντηση Τ. Χατηγεωργίου με G. Pittella
Σημαντική πολιτική συνάντηση είχε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Gianni Pittella.
Ο ευρωβουλευτής ενημέρωσε τον Gianni Pittella για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις μετά και την έναρξη των συνομιλιών. Εστίασε κυρίως στις ευθύνες της Τουρκίας απέναντι στην προοπτική λύσης, δεδομένου ότι τουλάχιστον δύο πολύ σοβαρά ζητήματα αφορούν μόνον στην Τουρκία. Και αυτά είναι το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Τον ενημέρωσε ότι ήδη η Ελλάδα, μέσω δημόσιας δήλωσης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, θεωρεί ότι το σύστημα των εγγυήσεων δεν πρέπει να υφίσταται και, ως εκ τούτου, δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει.

Του υπενθύμισε και τη δήλωση του Λονδίνου για το ίδιο θέμα, ότι δηλαδή σε περίπτωση λύσης η Αγγλία δεν θα είναι εμπόδιο, αφήνοντας, έτσι, να νοηθεί ότι και η ίδια κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
Η εικόνα, ωστόσο, που βγαίνει από την Τουρκία είναι ότι η ίδια δεν δείχνει έντονη διάθεση διαφοροποίησης πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ενόψει όλων αυτών, ο Τάκης Χατζηγεωργίου παρακάλεσε το Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να έχει αυτό κατά νουν σε όσες συναντήσεις πραγματοποιεί, κυρίως με την τουρκική πολιτική ηγεσία, αλλά και με όλους όσοι διαδραματίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό.

Λύση με βάση τις αξίες της ΕΕ
Τον ενημέρωσε, επίσης, για το γεγονός ότι σε περίπτωση που οι δύο ηγέτες στην Κύπρο καταλήξουν στην ούτω καλούμενη εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, τότε η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να αυξήσει την πίεσή της πάνω στην Τουρκία, τόσο στο θέμα των εγγυήσεων όσο και στο θέμα της ταχύτερης κατά το δυνατόν αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων με τη λύση.

Ο κύριος Pittella διαβεβαίωσε για την απόλυτα υποστηρικτική και θετική του στάση απέναντι στις συνομιλίες, αλλά και την επιδιωκόμενη λύση ΔΔΟ, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ζήτησε από τον Τάκη Χατζηγεωργίου την καθιέρωση σε τακτά διαστήματα των μεταξύ τους τέτοιων συναντήσεων.

Χαιρετίζει τις δηλώσεις Παυλόπουλου το ΕΥΡΩΚΟ
Χαιρετίζουμε το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος στην Τουρκία, ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο, και χωρίς η λύση να διασφαλίζει την πορεία της Κύπρου μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΥΡΩΚΟ, προσθέτοντας ότι «έχουμε ανάγκη από δηλώσεις όπως αυτές του Έλληνα Προέδρου, γιατί φανερώνουν την αλήθεια ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής».

Ελλάδα και Κύπρος επιβάλλεται να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εύκολα, αρκεί η Τουρκία να αποσύρει τα παράνομα κατοχικά στρατεύματά της από την Κύπρο, και να αφήσει απερίσπαστους και ελεύθερους τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να καθορίσουν από κοινού το μέλλον τους, καταλήγει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Να επανακαθορίσουμε τα συλλογικά μας οράματα, τονίζει ο Ι. Νικολάου
Το χρέος μας προς τους αθάνατους νεκρούς μας δεν εξοφλείται με λόγια, αλλά με έργα, αντάξια της θυσίας και της αρετής τους. Γι’ αυτό και στις σημερινές, τις συσσωρευμένες αντιξοότητες που ταλανίζουν τον τόπο, ας συμπεριφερθούμε επιτέλους υπεύθυνα, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα αποθέματα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο του Hρώων της Κοινότητας Έμπας, που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα, Έμπας.

Τώρα, είπε, «που η φούσκα των ιδανικών της μιας χρήσης έσπασε, τώρα που οι αξίες του ξενόφερτου τρόπου ζωής που εγκολπωθήκαμε αποκαλύφθηκαν κάλπικες, ήρθε η ώρα να καθορίσουμε εκ νέου τα συλλογικά μας οράματα». Η Κύπρος συνέχισε, των τελευταίων χρόνων δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε, δεν είναι αυτή για την οποία αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους οι δολοφονημένοι και ηρωικώς πεσόντες της Έμπας, που σήμερα μνημονεύουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα