«Η Αγία Σοφία δείχνει το μετασχηματισμό που προωθεί ο Ερντογάν στο κράτος»

Στις «Τομές στα Γεγονότα» φιλοξενήθηκε ο δρ Νίκος Μούδουρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τουρκική οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική του προέδρου Ερντογάν.

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας

Αρχικά ο δρ Μούδουρος ανέφερε ότι αποτελεί κορυφαίο σημείο οικονομικής αποσταθεροποίησης της Τουρκίας τα τελευταία πέντε χρόνια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 12 με 15 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλεία και βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο.

Τόνισε ότι έτσι μπορούμε να δούμε τους λόγους για τους

οποίους ο Τούρκος πρόεδρος προχωρεί σε πιο έντονη πολιτισμικοποίηση της πολιτικής διαδικασίας, με θέματα όπως την Αγία Σοφία, τον τουρκικό εθνικισμό και την ισλαμική θρησκεία.

Συμπλήρωσε ότι το περιστατικό με την Αγιά Σοφία και αλλά περιστατικά έχουν την ουσία τους και παραπέμπουν στο πώς θέλει να προχωρήσει ο Ερντογάν με τον μετασχηματισμό του κράτους και της τουρκικής ιδεολογίας, κάτι που εκφράζεται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Επεσήμανε ότι στην Τουρκία, μετά το 2015, υπάρχει ένας νέος κοινωνικός συνασπισμός, με το κόμμα του Ερντογάν να έχει στραφεί στην άκρα δεξιά εκπροσωπώντας συγκεκριμένο τμήματα της μικροαστικής και μεγαλοαστικής τάξης της Τουρκίας η οποία επικεντρώνεται πλέον σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, η στρατιωτική βιομηχανία.

Ο δρ Μούδουρος πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα με την Αγία Σοφία προκύπτει σε μια στιγμή εσωτερικών πιέσεων.

Επεσήμανε ότι για την αντιπολίτευση υπάρχουν εδώ και χρόνια δύσκολες μέρες, επειδή ακόμη το μέρος των ψηφοφόρων που φεύγει από τον πυρήνα της εξουσίας δεν οδηγείτε απευθείας στην αντιπολίτευση.

Ο δρ. Μούδουρος τόνισε ότι σε μια εποχή μεγάλης κρίσης και κρίσης ηγεμονίας του Ερντογάν, δεν αποκλείεται να παρουσιάζεται πιο έντονος και σκληρός στην εξωτερική του πολιτική, αλλά «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα άλλα μέτωπα της Τουρκίας, όπως την Συρία και το Ιράκ, δεν είναι ζητήματα που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης».

Τέλος, πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας συνδυασμός μακροπρόθεσμων στόχων της τουρκικής ανάπτυξης και επιρροής σε συνδυασμό με την εποχή μεταβάσεων και κρίσης.

«Αν είμαστε σωστοί ότι πρόκειται για μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που στηρίζουν αυτά τα ζητήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτή η πολιτική θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά».

Δείτε το Βίντεο:

Διαβάστε ακόμη: 

Τουρκικά ΜΜΕ: Κινητικότητα στο Oruc Reis–Ετοιμάζεται για νότια Καστελόριζου

Κοινή άσκηση Αιζενχάουερ με Ελλάδα-Διαψεύδει Τουρκία ο 6ος Στόλος ΗΠΑ (ΦΩΤΟΣ)

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα

Keywords
Τυχαία Θέματα