Η Αυστραλία υποβάλλει πιο φιλόδοξο στόχο εκπομπών για το 2030 στον ΟΗΕ

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας υπέβαλε πιο φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές ρύπων στα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη, επιδιώκοντας να τερματίσει μια δεκαετία ταλαιπωρίας για την κλιματική αλλαγή. Την ίδια ώρα, η χώρα παλεύει με μία ενεργειακή κρίση, που πιθανώς να οδηγήσει σε black-outs.

Ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζ αύξησε τον στόχο μείωσης των εκπομπών της χώρας το 2030 στο 43%, από έναν πιο μέτριο προηγούμενο στόχο 26-28%.

Ο νέος στόχος «ρυθμίζει την Αυστραλία για

ένα μέλλον ευημερίας, ένα μέλλον που τροφοδοτείται από καθαρότερη, φθηνότερη ενέργεια», δήλωσε ο Αλμπανίζ.

Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει καταστραφεί από πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες, η Αυστραλία θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ότι καθυστέρησε στη δράση για το κλίμα.

Η αχανής ήπειρος-χώρα είναι γεμάτη με κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων και είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς άνθρακα και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να παίζει βασικό ρόλο στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2022, το MIT κατέταξε την Αυστραλία στην 52η θέση από τα 76 έθνη στον δείκτη Green Future, ο οποίος βαθμολογεί πόσο οι χώρες στρέφονται προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομία.

Αλλά ο Αλμπανίζ έκανε την περικοπής εκπομπών ρύπων το επίκεντρο της πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας και υποσχέθηκε να «τερματίσει τους κλιματικούς πολέμους» που οδήγησαν σε δεκαετίες στασιμότητας της πολιτικής.

Προσπάθησε να χαρακτηρίσει την απόφαση ως οικονομικό όφελος: «Αυτό για το οποίο φωνάζουν οι επιχειρήσεις είναι επενδυτική βεβαιότητα», είπε.

Είπε την Πέμπτη ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες «χαιρέτισαν όλοι την αλλαγή θέσης της Αυστραλίας» σχετικά με τη δράση για το κλίμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του μαζί τους από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα.

Το θέμα της μείωσης των εκπομπών και των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων ήταν ένα βασικό σημείο έντασης μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης της Αυστραλίας και των ηγετών του Ειρηνικού, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή τη μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή τους.

Ο Αλμπανίζ προσπάθησε να παρακάμψει την κριτική ότι υψηλότεροι στόχοι θα μπορούσαν να βλάψουν τις θέσεις εργασίας στην Αυστραλία, λέγοντας ότι ήθελε να «αδράξει την ευκαιρία που υπάρχει από την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή».

Οι νέοι στόχοι θα δώσουν στις επιχειρήσεις τη βεβαιότητα που χρειαζόταν για «να επενδύσουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον πολιτικό κύκλο των τριών ετών», είπε.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να ορίσει προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, σύμφωνα με άλλες πλούσιες χώρες.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας προέτρεψε την Πέμπτη τα νοικοκυριά στο Σίδνεϊ να σβήσουν τα φώτα το βράδυ για να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ, καθώς η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παρέμενε σε αναστολή με περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγικής της ικανότητας σε καύση άνθρακα.

Ο διαχειριστής της ενεργειακής αγοράς της χώρας ανέστειλε το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να εξασφαλίσει εφοδιασμό, το τελευταίο δραστικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε τον Μάιο.

Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην αναζωογόνηση της παραγωγής από γεννήτριες με καύση άνθρακα, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Κρις Μπόουεν, ενώ προέτρεψε τα νοικοκυριά στη Νέα Νότια Ουαλία να εξοικονομήσουν ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να θυσιάσουν βασικές ανάγκες, όπως η θέρμανση.

«Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αποφύγουμε τα μπλακ άουτ», είπε ο Μπόουεν σε τηλεοπτική διάσκεψη μέσων ενημέρωσης στην Καμπέρα.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας θα παραθέσει δείπνο την Πέμπτη με τους ηγέτες των κρατών ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή - η πρώτη επίσημη συνάντησή τους από την εκλογή της νέας κυβέρνησης των Εργατικών τον Μάιο - και είπε ότι η ενέργεια θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο Μπόουεν είπε ότι το κύριο πρόβλημα πίσω από την κρίση ρεύματος ήταν οι απρογραμμάτιστες διακοπές σε παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

«Όλοι εργάζονται για να το διορθώσουν», είπε.

Η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας AGL Energy δήλωσε την Πέμπτη ότι μία από τις τρεις ακρωτηριασμένες μονάδες στο εργοστάσιό της με καύση άνθρακα Bayswater στη Νέα Νότια Ουαλία θα είναι ξανά στο δίκτυο την Πέμπτη και μια άλλη μέχρι το Σάββατο.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τον Διαχειριστή της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του εφοδιασμού», δήλωσε εκπρόσωπος της AGL.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστραλία, 2030, ΟΗΕ,afstralia, 2030, oie