Η Lufthansa απορρίπτει την οικονομική διάσωση από το γερμανικό κράτος

Εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης αναζητεί τώρα η Lufthansa, υπό τον κίνδυνο, εάν δεχτεί το πακέτο που είχε συμφωνήσει με την γερμανική κυβέρνηση, να χάσει πολλά από τα «σλοτς» της στην Φρανκφούρτη και το Μόναχο, λόγω των πολιτικών της Ε.Ε. για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί, σύμφωνα με την Handelsblatt, την παραχώρηση στον ανταγωνισμό δικαιωμάτων προσγείωσης και απογείωσης στα αεροδρόμια – κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που επρόκειτο

να δοθεί στην γερμανική εταιρία.

«Κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την λειτουργία των δύο αεροδρομίων ως κόμβων για την Lufthansa», επισήμανε το Εποπτικό Συμβούλιο της αεροπορικής εταιρίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι οικονομικές συνέπειες για την επιχείρηση, ο προγραμματισμένος περιορισμός των μέτρων σταθεροποίησης, καθώς και πιθανά εναλλακτικά σενάρια. Υπό αυτό το πρίσμα, «το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει το πακέτο σταθεροποίησης σε σχέση με τους όρους της Ε.Ε.», ανακοίνωσε η Lufthansa, η οποία έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού και επρόκειτο να διασωθεί από το γερμανικό κράτος, με πακέτο εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χθες η ιρλανδική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει εναντίον της Lufthansa στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον λάβει τελικά κρατική οικονομική βοήθεια.

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, φερόταν έτοιμη να στηρίξει την εταιρία στην αντιπαράθεση με την Κομισιόν, απέφυγε σήμερα να τοποθετηθεί, όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στα κλασικά όργανα της εταιρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναλάβει ορισμένες από τις ανασταλείσες πτήσεις της το πρώτο εξάμηνο του Ιουνίου, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχαν επιβάλει λόγω της επιδημίας Covid-19.

Ο αερομεταφορέας, ο οποίος ακύρωσε σχεδόν όλες του τις πτήσεις τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό αεροπορικών εταιριών που ετοιμάζονται να ξαναρχίζουν ορισμένες πτήσεις τους.

"Αυτό περιλαμβάνει πρωτίστως τις πτήσεις εσωτερικού εντός και μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, αλλά και οι πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Άμστερνταμ από την Κοπεγχάγη επίσης πρόκειται να επαναληφθούν", αναφέρει η σουηδική-δανέζικη αεροπορική εταιρία σε ανακοίνωση στον ιστότοπό της.

"Η απόφαση της SAS να επαναλάβει τις πτήσεις και να αυξήσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες και στις τρεις χώρες σημαίνει ότι η SAS πρόκειται να διπλασιάσει τις δυνατότητές της τον Ιούνιο, από το αντίστοιχο των 15 έως 30 αεροσκαφών σε υπηρεσία", πρόσθεσε.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, ότι η επανάληψη ορισμένων πτήσεων τον Ιούνιο σημαίνει ότι θα διπλασιάσει την δυναμικότητά της, από το αντίστοιχο των 15 με 30 αεροσκαφών σε υπηρεσία.

Οι μετοχές της SAS, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου αύριο, Πέμπτη, αυξήθηκαν κατά 5% στις 14.51 ώρα Ελλάδος. Μειώθηκαν κατά 26% φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Καραγιάννης: Οι γάμοι, το εμβόλιο κατά φυματίωσης και οι σχολές χορού

Επιδημιολόγος ΗΠΑ: Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πραγματικά «Η Μεγάλη»

Διάγγελμα ΠτΔ-Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και οικονομίας

Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα