Η Frontex προειδοποιεί για στρατολόγηση προσφύγων από ISIS

Προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη χειραγώγηση των προσφύγων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, έτσι ώστε να «ριζοσπαστικοποιηθούν» και να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις με στόχο τις τρομοκρατικές ενέργειες, δέχονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον Independent, έντονοι είναι οι φόβοι τον τελευταίο καιρό που θέλει το Ισλαμικό Κράτος να προωθήσει μέσω των προσφυγικών ροών εκπαιδευμένους μαχητές, εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο συγκεκριμένος φόβος, δεν είναι καινούργιος, ωστόσο έρχεται ξανά στο προσκήνιο

μετά τις πρόσφατες επιθέσεις και δεδομένου ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν πρόσφατα το ανατολικό Χαλέπι.

Τις προειδοποιήσεις απευθύνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή, ήτοι Frontex, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη από εδώ και στο εξής για κάθε κίνδυνο.

Όπως αναφέρει ο Fabrice Leggeri, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο VOA News, «ορισμένοι άνθρωποι ίσως να ριζοσπαστικοποιηθούν ή να χειραγωγηθούν ή να αξιοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις».

Την ίδια ώρα, η Europol σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο, κατέγραψε έναν πραγματικό και άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με τον οποίο σουνίτες μουσουλμάνοι της συριακής διασποράς που βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι πιο «ανοιχτοί» απέναντι σε ένα ενδεχόμενο στρατολόγησης από εξτρεμιστές, προσθέτοντας ότι ενδέχεται αρκετοί τζιχαντιστές να έχουν φτάσει στην Ευρώπη με τέτοιους σκοπούς.

Εκείνο που δεν προκύπτει σε ξεκάθαρο βαθμό, ωστόσο, είναι τι αριθμός τζιχαντιστών έχει ήδη πατήσει ευρωπαϊκό έδαφος. Η Europol σε αυτή την περίπτωση, επικαλείται εκθέσεις από πλευράς Γερμανίας, οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2016. Σύμφωνα με αυτές, έχουν καταγραφεί περί τα 300 περιστατικά από προσπάθειες στρατολόγησης προσφύγων από τζιχαντιστές

Keywords
Τυχαία Θέματα