Η Cyprus Stroke Association καλεί σε αφύπνιση για πρόληψη εγκεφαλικών

H επιστημονική Επιτροπή Cyprus Stroke Association καλεί την κοινωνία, την πολιτεία, τους λειτουργούς της υγείας και τα οργανωμένα σύνολα, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου στις 29 Οκτωβρίου, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αφύπνισης και αλληλεγγύης και να δώσουν έμφαση, με οργανωμένες ενέργειες, στην πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σημειώνοντας ότι το θέμα για το 2023 είναι «Υγεία του Εγκεφάλου και Αναπηρία», η Επιτροπή αναφέρει ότι  υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1000 ασθενείς επηρεάζονται

από εγκεφαλικά κάθε χρόνο στην Κύπρο.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, επιπρόσθετα, σημειώνει ότι ένα χρόνο ύστερα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 1/3 των ασθενών έχουν αποβιώσει, το 1/3 αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό αναπηρίας, ενώ μόνο το 1/3 έχει επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση υγείας τους. Εξάλλου, το 1/3 των περιστατικών αφορά ασθενείς κάτω των 65 ετών.

Επιπλέον τονίζει ότι οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η κολπική μαρμαρυγή, η αρρύθμιστη υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, που αποτελούν επίσης τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση άνοιας, η οποία είναι μια άλλη μεγάλη απειλή για την υγεία του εγκεφάλου.

Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη δημιουργία εθνικών στρατηγικών για την πρωτογενή πρόληψη και τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα