Η Chevron σταματά εξαγωγές Φ.Α μέσω του αγωγού EMG από Ισραήλ προς Αίγυπτο

Η Chevron  διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου και προμηθεύει αέριο μέσω εναλλακτικού αγωγού μέσω της Ιορδανίας, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Η απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου East Mediterranean (EMG) προέκυψε μετά την κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μετά

από την οδηγία του Υπουργείου Ενέργειας για διακοπή της παραγωγής στην Πλατφόρμα Παραγωγής Tamar και την κατάσταση ασφαλείας στο νότιο Ισραήλ, όλες οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο επαναδρομολογήθηκαν μέσω του αγωγού FAJR», που συνδέει την Ιορδανία με την Αίγυπτο, είπε ένας εκπρόσωπος.

Ο αγωγός EMG εκτείνεται από τη νότια ισραηλινή πόλη Ashkelon, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, μέχρι το El-Arish στην Αίγυπτο, όπου συνδέεται με έναν χερσαίο αγωγό.

Ο αγωγός μήκους 90 χιλιομέτρων είναι ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν που λειτουργεί από τη Chevron και την  Αίγυπτο. Η κοινοπραξία Leviathan περιλαμβάνει τον χειριστή Chevron, την NewMed Energy (NWMDp.TA) του Ισραήλ και την Ratio Energies (RATIp.TA).

Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ επιβεβαίωσε σε δήλωση στο Reuters ότι η Chevron είχε ζητήσει να εξάγει φυσικό αέριο μέσω εναλλακτικού αγωγού που συνδέει το Leviathan με την Ιορδανία καθώς και την Αίγυπτο, γνωστό ως Arab Gas Pipeline.

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά της νότιας ακτής του, τρεις ημέρες μετά την έκρηξη βίας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

Ξεχωριστά, πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας δήλωσαν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που εξάγεται από το γιγάντιο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ στην Αίγυπτο έχει μειωθεί ελαφρώς καθώς οι προμήθειες στην εγχώρια αγορά έχουν προτεραιότητα, αλλά παραμένει κοντά στην ποσόστωση.

Το Λεβιάθαν εξάγει μεγαλύτερους όγκους στην Αίγυπτο από ό,τι είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο των συμφωνιών πωλήσεων για αρκετές εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές.

«Κάθε μόριο που εξάγουμε, πρώτα ελέγχουμε ότι δεν χρειάζεται στην ισραηλινή αγορά», είπε μια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα