Γυναίκες της AIPFE Κύπρου στέλνουν ισχυρό μήνυμα ενδυνάμωσης

H AIPFE Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης έστειλε για ακόμη μία φορά ένα ισχυρό μήνυμα ενδυνάμωσης, κινητοποίησης και σύνδεσης γυναικών, κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης δικτύωσης της Οργάνωσης, στις 12 Ιουλίου στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας CVAR.

Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο στρατός ήταν το τελευταίο ανδροκρατούμενο προπύργιο και ότι με την πιθανή ψήφιση του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου οι γυναίκες

θα μπορούν πλέον να διεκδικούν θέσεις σε όλες τις βαθμίδες της Εθνικής Φρουράς και όχι θέσεις σε γραφεία όπως γίνεται από τη δεκαετία του 90 όπου και έγιναν οι πρώτες προσλήψεις γυναικών.

Κύρια ομιλήτρια ήταν η κ. Τζάνετ Ζήνωνος, η οποία μοιράστηκε πολλά βιώματα και εμπειρίες τα οποία συνθέτουν την προσωπική της ιστορία και το δικό της ‘Road less Travelled’. Νομικός και πρώην αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών του Αυστραλιανού στρατού, η κ. Ζήνωνος υπηρέτησε μέχρι τον βαθμό του Λοχαγού και έλαβε μέρος στους πολέμους του Ιράκ το 2007 και του Αφγανιστάν το 2009.

Στην ηλικία 16 ετών, κατάγραψε 100 στόχους που ήθελε να πετύχει μέχρι τα 30 της- από το να μάθει πως να φτιάχνει ένα σουφλέ στο να ανέβει στις επτά υψηλότερες κορυφές βουνών του κόσμου. Το πείσμα, η πειθαρχία και η πρόκληση του να λες ‘γίνεται’ για κάτι που φαντάζει σχεδόν αδύνατο, αποτελεί πάντα το κίνητρο της για τις διάφορες 'περιπέτειες’ της όπως η ίδια τις αποκαλεί.

«Όταν οι δικές σου αποφάσεις και αξιολογήσεις είναι θέμα ζωής η θανάτου, η ένταση είναι απερίγραπτη και πρέπει με σιδερένια θέληση να διατηρείς την ακεραιτότητα και το θάρρος σου για να δίνεις την ακριβή αξιολόγηση ότι και να σου κοστίσει εσένα προσωπικά,» είπε μιλώντας για την αποστολή της στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Μιλώντας για την προσωπική της περιπέτεια με τον καρκίνο μας είπε: «Όταν ανακάλυψα ότι το οξυγόνο στα κύτταρα σκοτώνει τον καρκίνο και η ζάχαρη τον τρέφει, άρχισα ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής, ακόμη και τις μέρες της χημειοθεραπείας, και όταν ένιωθα αναγούλες έτρεχα πιο γρήγορα για να νιώθω ότι έφταιγε το τρέξιμο, και όχι κάτι άλλο.»

Περιγράφει τις συναρπαστικές περιπέτειες της με μια ελαφρότητα αποφεύγοντας να πάρει τη ζωή στα σοβαρά. Αντιθέτως κλείνει το μάτι στη ζωή και υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του φλόγα όπως ένα κερί και αυτό θα σβήσει όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Έχοντας έρθει αντιμέτωπη με επικίνδυνες έως απειλητικές για τη ζωή της καταστάσεις τονίζει ότι: «Ή ζωή είναι μια συναρπαστική περιπέτεια και ως γυναίκες έχουμε τη δύναμη να τη ζήσουμε σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες!»

Τέλος, η AIPFE τίμησε την κ. Έλενα Τάνου, διακεκριμένη επιχειρηματία, για την ανεκτίμητη συνεισφορά της στην Οργάνωση, ιδιαίτερα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Gender Diversity και Women Fit for Business, τα οποία η AIPFE έφερε στην Κύπρο, και την ανακήρυξε σε επίτιμο μέλος της Οργάνωσης. Μία δυναμική και ξεχωριστή προσωπικότητα, η κ. Τάνου αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές νεαρές γυναίκες και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρχών της Οργάνωσης, που βασίζονται στην ενδυνάμωση, κινητοποίηση και σύνδεση γυναικών.

Σε ένα σύντομο ευχαριστήριο λόγο, η κ. Τάνου μοιράστηκε τους δικούς της χρυσούς κανόνες επιτυχίας. «Πρέπει να σέβεσαι το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την αξία και τα ταλέντα του,» είπε, προσθέτοντας πως «ο επαγγελματισμός απαιτεί προγραμματισμό και συναντίληψη.» Κανόνας ζωής της η «τιμιότητα, η γενναιοδωρία, η ομαδικότητα, η ηγεσία, η δράση και η αυθεντικότητα.»


Η AIPFE ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 1987 από την κα Ρόδη Κράτσα, η οποία ήταν τότε μέλος και αργότερα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το παράρτημα της Κύπρου ιδρύθηκε το 2001 , με στόχο τη διάδοση της ιδέας της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και την ενθάρρυνση για τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία των πολιτών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μέσω της συμμετοχής της στο βραβείο ‘Femme d’ Europe,’η AIPFE κατάφερε ακόμη να προωθήσει το έργο τριών ξεχωριστών Κυπρίων γυναικών μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου των συμμετεχόντων: την κ. Στέλλα Κυριακίδου για το έργο της με τη Europa Donna, την κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου για το έργο της με τον Ερυθρό Σταυρό και την κ. Τασούλα Χατζητοφή για την συμβολή της στην επιστροφή των κλεμμένων θησαυρών πίσω στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα