Γράμμα από έναν Ιταλό μετά το δημοψήφισμα

Το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, έχει θέσει σε συναγερμό ολόκληρη της Ευρώπη και τις χώρες μέλη, καθώς πολλοί είναι οι φόβοι που εκφράζονται, σχετικά με το ποια θα είναι η πραγματική διάσταση στο αποτέλεσμα του ΟΧΙ, το οποίο επικράτησε.

Ένας Ιταλός, ένιωσε την ανάγκη να γράψει στους φίλους του και να τους εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει:

Αγαπητοί φίλοι,

αποφάσισα να σας γράψω, καθώς πολλοί ρωτάτε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία, μιας

και λίγοι είναι αυτοί που ζουν στο εξωτερικό και γνωρίζουν ακριβώς τι αφορούσε το δημοψήφισμα στην Ιταλία.

Με απλά και κατανοητά λόγια λοιπόν, θα ήθελα να σας περιγράψω το τι ακριβώς συνέβη. Στην Ιταλία, φίλοι μου, είχαμε χθες δημοψήφισμα για να εκσυγχρονίσουμε και να διορθώσουμε το σύνταγμα της χώρας. Ερωτηθήκαμε ως ο λαός της Ιταλίας, ως οι αρμόδιοι, να πούμε αν συμφωνούμε ή αν διαφωνούμε με τις αλλαγές αυτές στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός μας, έκανε το λάθος και είπε ότι σε περίπτωση που θα έχανε στο δημοψήφισμα, θα έδινε την παραίτησή του. Μέχρι τώρα όλα καλά; ΟΚ.

Από αυτό το σημείο και μετά φίλοι μου θα σας μεταφέρω την δική μου, καθαρά υποκειμενική άποψη. Ήταν μια σκληρή, δύσκολη εκστρατεία, με πάρα πολλή παραπληροφόρηση, πολλές παρερμηνείες, με προσβολές να πλανώνται στον αέρα από παντού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλά άτομα και ομάδες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπάθησαν να παρουσιάσουν το δημοψήφισμα, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως ένα τρόπο για να απομακρυνθεί ο Ματτέο Ρέντσι από την εξουσία(με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να πήγαινε η χώρα σε εκλογές και να αναλάμβαναν την εξουσία, άσχετα αν το χρειαζόταν αυτό η χώρα ή όχι).

Πολλοί ήταν αυτοί που είδαν το δημοψήφισμα αυτό ως ένα τρόπο να εναντιωθούν στο κατεστημένο, ναι όπως έγινε και στην περίπτωση Τραμπ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό που θεωρούσαν κάποιοι ενάντια στο κατεστημένο, κατ' ακρίβεια υποστηρίχθηκε από το κατεστημένο σε μεγάλο βαθμό.

Λιγότεροι ήταν αυτοί που ψήφισαν για το θέμα του δημοψηφίσματος, που δεν ήταν άλλο από τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Προσπάθησα φίλοι μου να καταλάβω το ΌΧΙ. Για να το καταφέρω αυτό, συνομίλησα με πολλούς φίλους και γνωστούς μου, έτσι ώστε να κατανοήσω την θέση τους. Τα κύρια επιχειρήματα που άκουσα να μου λένε ήταν:

Με κούρασαν όλοι αυτοί οι μετανάστες συνέχεια,Ο Τραμπ και το Brexit, εμείς γιατί όχι;Πρέπει να φύγουμε επιτέλους από την ΕΕ Οι τραπεζίτες θέλουν να μας σκοτώσουν από την πείνα.Δεν θέλω την δικτατορίαΓιατί ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει σπίτι του επιτέλους.Επειδή οι συνταγματικές αλλαγές θα δώσουν όλες τις εξουσίες στην ΕΕ να μας πιάσει όλα μας τα λεφτά.

Δεν θέλω να κρίνω φίλοι μου τα επιχειρήματα αυτά, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω με τα λίγα που καταλαβαίνω, ότι το δημοψήφισμα δεν αφορούσε τίποτα από όσα αναφέρονται πιο πάνω.

Το δημοψήφισμα είχε να κάνει κυρίως με θέματα που αφορούσαν το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Τα δύο κύρια κόμματα που υποστήριζαν το ΟΧΙ, ήταν το Lega Nord, δεξιό κόμμα με στήριξη από ακροδεξιά στοιχεία και συμπάθειες και το Five Star Movement, που ξεκίνησε ως μια καλή ιδέα, αλλά κατέληξε να βασίζεται στην παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία. Κοινό σημείο των δύο, είναι ο ευρωσκεπτικισμός.

Ο πρωθυπουργός κράτησε τον λόγο του και παραιτήθηκε, με τα δυο κόμματα να θεωρούν ότι πέτυχαν προσωπικές νίκες. Ο περισσότερος κόσμος λέει "ο Ρέντσι πήγε σπίτι του". Μόνο μερικοί από όλους αυτούς αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα έγινε για το Σύνταγμα της χώρας.

Αυτό φίλοι μου που βγαίνει ως συμπέρασμα από το δημοψήφισμα, είναι ότι αυξήθηκε η ρητορική μίσους στην χώρα μας, εξωτερίκευσε μεγάλο θυμό του κόσμου, έφερε ενθουσιασμό και ευχές από τον Aleksandr Dugin, την Marine Le Pen, τον Farage.

Η χώρα μας, όμως, η δική μας Ιταλία, αυτό που έχει ανάγκη είναι ανθρώπους που να ζουν, να λειτουργούν μονοιασμένοι και ενωμένοι για το καλό της χώρας και του λαού της. Εξάλλου το δημοψήφισμα είχε να κάνει με αλλαγές στο Σύνταγμα...

Keywords
Τυχαία Θέματα