Γόρδιος δεσμός το ζήτημα της ονοματολογίας των Σκοπίων

Καζάνι που βράζει είναι η Αθήνα, ενώ έτοιμα να εκραγούν είναι και τα Σκόπια όσον αφορά στο ζήτημα της ονοματοδοσίας, με τις πολιτικές αναταράξεις να είναι πλέον σοβαρές και στις δύο χώρες.

Από τη μια είναι η Ελλάδα, αύριο έχουν ραντεβού οι διαδηλωτές για τα 21 παράλληλα συλλαλητήρια σε αντίστοιχο

αριθμό πόλεων της Ελλάδας. Κεντρικό σύνθημα των συλλαλητηρίων είναι όχι σε λύση με παραχώρηση του όρου Μακεδονία ή οποιοδήποτε παράγωγο.

Από την άλλη, μαζικές διαδηλώσεις έκαναν και οι Σκοπιανοί, οι οποίοι ετοιμάζουν και δεύτερο συλλαλητήριο. Διαδηλώνοντας ενάντια στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας.

Παρόλα αυτά τόσο ο Ζάεφ, όσο και ο Κοτζιάς, διαμηνύουν πλέον ότι οι διαδικασίες προωθούνται.

Από τη μια ο Νίκος Κοτζιάς να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ναυάγιο και πως σε λίγες μέρες τα προβλήματα που φαίνονται να υπάρχουν σήμερα, θα ξεπεραστούν, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι ο κατάλογος των ονομάτων περιλαμβάνει ακόμη και τα τρία ονόματα «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Νέα Μακεδονία».

Παράλληλα εκτίμησε ότι έφτασε η ιστορική ώρα για το μεγάλο «ναι».

Από την άλλη ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι η διαδικασία φτάνει στο τέλος της και ότι το τέλος θα είναι επιτυχημένο κι επιφυλάχθηκε να δώσει λεπτομέρειες όταν όλα θα έχουν συμφωνηθεί.

Σχολίασε δε ότι σύντομα θα έρθει και το πολυσυζητημένο τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα και διαβεβαίωσε πως τον τελικό λόγο θα έχει ο λαός.

Στο μεταξύ, στο παιχνίδι επιχειρεί να μπει και η Αλβανία και μάλιστα με προτάσεις για ονόματα, καθώς έχει τις δικές της σκοπιμότητες.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα των διεκδικήσεων από τους Τσάμηδες, σε Κιλκίς, Ήπειρο και αλλού.

Έχοντας αυτήν την εθνική γραμμή, βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI στα Σκόπια, υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών και μάλιστα μίλησε για τρία νέα ονόματα που είναι στο τραπέζι.

Πρόκειται για τα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου», «Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας» και «Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας», με την Ελλάδα προς το παρόν να μην έχει σχολιάσει το ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα