Γ.Ομήρου: Η ΕΕ υπόχρεη να συνδράμει στη λύση

Η ΕΕ έχει θεμελιακή υποχρέωση για ενεργό επικουρική συνδρομή στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Στατός - Άγιος Φώτιος, Φίλιππου Κρητιώτη και Κωστάκη Σαββίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι παρά τις προσδοκίες που

δημιουργήθηκαν με την εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία.

“Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, συνέχισε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η λύση πρέπει να αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι χρέος μας είναι να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας και ότι λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις, σημείωσε, υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο και θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Υπέδειξε ότι η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι “πρέπει να δηλώσουμε με κατηγορηματικότητα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύση η οποία θα προβλέπει διατήρηση και συνέχιση των εγγυήσεων του 1960”.

“Θα πρέπει ακόμα η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας - μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια,” τόνισε περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η ενεργός επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση ώστε η λύση να είναι, όχι απλώς λειτουργική και βιώσιμη, αλλά και πλήρως συμβατή με τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες λειτουργίας που ισχύουν στην Ευρώπη. Αναμένουμε να δούμε στην πράξη πόσο ουσιαστικός θα είναι ο ρόλος του Ειδικού Αντιπροσώπου που διόρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ανάγκη για επίτευξη μιας ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας και είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως βάση της μορφής λύσης η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Σημείωσε ακόμα ότι επείγει ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.

“Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου- Αιγύπτου -Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική”, είπε.

“Σε αυτή τη δύσκολη διεθνή και εθνική συγκυρία επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, όσες θυσίες και αν απαιτηθούν για τη διασφάλιση του ειρηνικού και ελεύθερου μέλλοντος της πατρίδας και ολόκληρου του λαού μας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “μνημόσυνα όπως το σημερινό έχουν σαν κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες - μάρτυρες του λαού μας, να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

“Η ηρωοτόκος Κοινότητα Στατού - Αγίου Φωτίου, που υπήρξε πάντοτε παρούσα και πρωτοπόρος στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία και δικαίωση, δεν ήταν δυνατό να απουσιάσει από την αντίσταση του 1974, τόσο ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα όσο και κατά της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε” συνέχισε.

Αναφερόμενος στους μνημονευόμενους ήρωες, είπε ότι ο Φίλιππος Κρητιώτης γεννήθηκε στην κοινότητα Στατού, την 1η Σεπτεμβρίου 1955 και το 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στη Λακατάμια. Στις 12 Ιουλίου 1974 του χορηγήθηκε υποχρεωτική κανονική άδεια και βρισκόταν στην Πάφο. Με την εκδήλωση του πραξικοπήματος έσπευσε αμέσως να στηρίξει το νόμιμο κράτος. Μαζί με τους αντιστασιακούς της Πάφου μεταβαίνει στη Λεμεσό, για να αγωνιστεί για την καταστολή του πραξικοπήματος. Στις 16 Ιουλίου συλλαμβάνεται από πραξικοπηματίες της ΕΟΚΑ Β΄ στην περιοχή Ζακακίου μαζί με άλλους τρεις αντιστασιακούς αγωνιστές και εκτελούνται άνανδρα και εν ψυχρώ.

Είπε ότι ο Κωστάκης Σαββίδης γεννήθηκε στην Πόλη Χρυσοχούς, στις 27 Σεπτεμβρίου 1955 και το 1974 υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής ο Κωστάκης Σαββίδης αμύνεται γενναία του πατρίου εδάφους στα υψώματα της Αγλαντζιάς. Πέφτει ηρωικά μαχόμενος στις 16 Αυγούστου 1974. Τιμής ένεκεν διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Στις 8 Οκτωβρίου 2000 έγινε η ταφή των λειψάνων του στο Στατό - Άγιο Φώτιο, ύστερα από ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα