Γνωματεύσεις Εισαγγελέα: Είναι ή δεν είναι δεσμευτικές τελικά

Το ερώτημα κατά πόσο είναι ή δεν είναι δεσμευτικές οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, κλήθηκε να απαντήσει στο SigmaLive ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

Αρχικά εξήγησε ότι η γνωμάτευση συνιστά μια άποψη του Γενικού Εισαγγελέα η οποία δεν είναι δεσμευτική. 

Πρόσθεσε ότι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσουν για τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα είναι το Δικαστήριο, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στο παρελθόν όπου εκεί, απορρίφθηκαν οι γνωματεύσεις του εκάστοτε

Γενικού Εισαγγελέα.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά από τις γνωματεύσεις, χωρίς να παρανομεί.

Χθες εντωμεταξύ ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις Ερευνητικές Επιτροπές για τις πολιτογραφήσεις και για το σφαγείο Cypra.

Ανέφερε ότι το πόρισμα των δύο υποθέσεων δεν θα δημοσιευτεί καθώς κρίνει ότι ενδεχομένως να επηρεάσει την πορεία αστυνομικών ανακρίσεων για ποινικές υποθέσεις.

Συμπλήρωσε ότι «μια από τις εξουσίες στην Επιτροπή που μπορεί να δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι το δικαίωμα, με τη συμπλήρωση των εργασιών της, να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της.

«Αν δοθεί αυτό το δικαίωμα, η μόνη εξαίρεση είναι η μη δημοσιοποίηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επειδή εδώ δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι θέμα ερευνών, εάν έδιδα εν λευκώ το δικαίωμα δημοσιοποίησης του πορίσματος θα μπορούσε η Επιτροπή να το δημοσιοποιήσει, γιατί οι ποινικές ανακρίσεις δεν είναι θέμα ‘δημόσιας ασφάλειας’».

Πρόσθεσε ότι εξαίρεσε το άρθρο 7 από την Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις και θα το εξαιρέσει και από αυτήν.

«Θα δω το πόρισμα κι όπως έχω δώσει σε εκείνην Ερευνητική Επιτροπή τη διαβεβαίωση, την ίδια διαβεβαίωση θα δώσω και στην παρούσα Ερευνητική Επιτροπή ότι στην έκταση μόνο που επηρεάζονται οι ποινικές ανακρίσεις δεν πρόκειται το πόρισμα να δημοσιοποιηθεί», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Διαβάστε ακόμη: 

Ερευνητική για Cypra ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας

Θετική εξέλιξη ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής, λέει η Cypra

Keywords
Τυχαία Θέματα