Γκάλοπ από απαιτητικούς ψηφοφόρους!

Η δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας Prime Consulting, την οποία παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ στο πρόγραμμα «Χωρίς Περιστροφές», εμφανίζει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι αριθμοί αποκτούν πιο μεγάλη βαρύτητα και οι ψηφοφόροι δείχνουν να διαμορφώνουν τις τελικές τους αποφάσεις. H ποσοτική δημοσκόπηση,

διενεργήθηκε από τις 5/4 – 12/4, σε παγκύπριο δείγμα 836 ατόμων.

Η πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές δείχνει πρόοδο. Το 72% δηλώνει ότι «μάλλον/σίγουρα θα ψηφίσω». Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση των ψηφοφόρων, είναι σημαντικό πως η πρόθεση υπάρχει και μέσα σε αυτή τη θετική δεξαμενή θα οριστικοποιηθεί η συμμετοχή στην κάλπη.

Η γενικότερη τάση απλώνεται σε όλα τα κράτη-μέλη και η αποχή συχνά είναι νικητής, ξεπερνώντας το 50%. Αυτό το στοιχείο παραμένει προς διερεύνηση, δηλαδή τι ακριβώς σκέφτεται ο ψηφοφόρος και δεν πάει στην κάλπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Η δημοσκόπηση στο ΣΙΓΜΑ αναδεικνύει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο στοιχείο που συμβάλλει στην κατανόηση του φαινομένου της αποχής. Στο ερώτημα «Ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο πολιτικός λόγος στην Κύπρο», οι απαντήσεις λένε πολλά: 58% το κρίνει με το βαθμό «χαμηλό». Το 34% το βρίσκει «μέτριο», και μόνο το 5% το αξιολογεί με θετικό τρόπο. Οι αριθμοί δεν δημιουργούνται σε μια μέρα, αλλά προκύπτουν μέσα από μια μεγάλη χρονική διαδρομή και αντανακλούν σκέψεις, πρώτο, από τον τρόπο που διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος, δεύτερο, από το επίπεδο προετοιμασίας των ομιλητών (αν γνωρίζουν ένα θέμα και αν μπορούν να το παρουσιάσουν, με πειστικό τρόπο) και, τρίτο, από το επίπεδο που γίνεται η αντιπαράθεση απόψεων. Αυτά τα στοιχεία αυξάνουν το δείκτη των απαιτήσεων του ψηφοφόρου, ειδικά σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, καθώς απαιτείται πιο λεπτομερής γνώση, αλλά και εξοικίωση με έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της εργασίας, στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Το νέο στοιχείο που εισάγει η δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ λέγεται απαίτηση για καλύτερο επίπεδο στο δημόσιο διάλογο. Καλύτερη παράθεση επιχειρημάτων. Καλύτερη κατανόηση των προτάσεων που έχουν οι εκλογικοί σχημσατισμοί για να μπορεί ο πολίτης να πάρει την απόφαση να πάει στην κάλπη και να ψηφίσει εκείνον τον σχηματισμό που τον έπεισε ότι είναι ο καλύτερος! Αυτό το στοιχείο δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά όλα τα κράτη μέλη αφού στο Ευρωκοινοβούλιο συναντώνται πρόσωπα από τους «28», και με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου τους «27».

Οι πολίτες για να προσέλθουν στην κάλπη έχουν αυξημένες απαιτήσεις. Ζητούν καλύτερα προετοιμασμένους ομιλητές, ζητούν εφικτές προτάσεις, κάτι που να δείχνει ότι αξίζει να πάμε στην κάλπη και να το στηρίξουμε. Συνεπώς η δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ είναι ωφέλιμη για όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα