Γκάφα με "φανταστικό" δημοσίευμα για ενδοοικογενειακή βία

Ένα φανταστικό -όπως αποδείχθηκε- δημοσίευμα, τουλάχιστον ως προς τη συνολική εικόνα που παρουσίασε, στάθηκε ικανό να κάνει την Κύπρο ανάστατη.

Συγκεκριμένα, το πρωί, ηλεκτρονική έκδοση ημερήσιας εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Έγινε στην Κύπρο - Την κλείδωσε χωρίς φαγητό στο σπίτι», δημοσίευε καταγγελία νεαρής γυναίκας, στον «Σύνδεσμο για Πρόληψη και Αντιμετώπιση

της Βίας στην Οικογένεια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, βίωνε ψυχολογική και λεκτική βία στα χέρια του συζύγου της, ο οποίος, ένεκα της ζήλιας του, την κλείδωνε στο σπίτι, αφήνοντάς την χωρίς φαγητό.

Μάλιστα -όπως αναφερόταν- η γυναίκα κατόρθωσε να ξεφύγει, μετά από επικοινωνία της με τον Σύνδεσμο και την επέμβαση της Αστυνομίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την πρώτη στιγμή το SIGMA επικοινώνησε με τον ΣΠΑΒΟ, εκπρόσωπος του οποίου μας επιβεβαίωσε το γεγονός και μάλιστα από τον αέρα της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι».

Την ίδια στιγμή, για σκοπούς του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με την Αστυνομία, προκειμένου να μάθουμε εάν ο σύζυγος -θύτης συνελήφθη. Παρόλα αυτά, η Αστυνομία μας επιβεβαίωνε ότι δεν είχε φθάσει κοντά της τέτοια σοβαρή καταγγελία και επ' ουδενί δεν επενέβη σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Τότε, ήταν που άρχισαν οι υποψίες.

Μετά από αυτό, το SIGMA βρέθηκε στον Σύνδεσμο προκειμένου να λάβει ενημέρωση για το τί ακριβώς είχε συμβεί.

Παρόλα αυτά, βρέθηκε αντιμέτωπο με διφορούμενες και όχι ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Η αρχική ενημέρωση ήταν ότι το περιστατικό συνέβη πριν από αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου οι πληροφορίες είναι λιγοστές.

Εν συνεχεία ωστόσο, εκπρόσωπος του Συνδέσμου αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η ιστορία - όπως παρουσιάστηκε - αποτελούσε προϊόν μυθοπλασίας.

Όπως μας αναφέρθηκε μετά από πίεση αναγκάστηκαν να παραθέσουν κάποια παραδείγματα ενδοοικογενειακής βίας που έφθασαν κοντά τους, στην πορεία των χρόνων. Αυτά τα παραδείγματα από μεμονωμένες περιπτώσεις κατέληξαν να δημοσιεύονται ως μια συγκροτημένη ιστορία, με ηλικίες και τοποθεσίες.

Γεγονός απαράδεκτο, καθώς δινόταν η εντύπωση ότι πίσω από κλειστές πόρτες, μια γυναίκα στην επαρχία Λευκωσίας, βρισκόταν κατ' οίκον αιχμάλωτη από τον ίδιο τον σύζυγό της, πεινασμένη, με το ανήλικο παιδί τους να μεγαλώνει με έναν πατέρα τέρας. Κάτι, που σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται, αν και αξίζει να επισημανθεί ότι περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας - σωματικής και ψυχολογικής - υπάρχουν στη χώρα μας και, μάλιστα, δεκάδες.

Τέλος, Και πριν κλείσουμε, υπογραμμίζεται ότι τέτοιες μεμονωμένες επιπόλαιες συμπεριφορές, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στοχοποιούν τον ίδιο τον Σύνδεσμο και να αποτρέψουν οποιονδήποτε βιώνει βία στην οικογένεια από το να αποταθεί κοντά του για βοήθεια.

Ευθύνες, ωστόσο, θα πρέπει να αναληφθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα