Γιορτή των Σπόρων στην όμορφη Λαζανιά

Άλλη μια Άνοιξη, που οδεύει προς το τέλος της, έφερε κοντά στην «Γιορτή των Σπόρων», σε μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθεσία, που δεν είναι άλλη από την κοινότητα Λαζανιά.

Το «Κίνημα Ζωής Κύπρου» σε συνεργασία με το Οικολογικό Χωριό στη Λαζανιά πραγματοποίησαν με τεράστια επιτυχία, την Κυριακή 16 Μαϊου, την δική τους Γιορτή των Σπόρων, τηρώντας όλες τις απαραίτητες αποστάσεις και μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Η όμορφη γιορτή έλαβε χώρα στο Οικολογικό χωριό της Λαζανιάς, από τις 10.30 π.μ-14.00 μ.μ  και σε

αυτήν συμμετείχε και η εκστρατεία διαφώτισης και ενημέρωσης «Μάθε για την ΚΑΠ», γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία υλοποιεί το Sigmalive (S) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στο «S» ο γιατρός και μέλος του «Κινήματος Ζωής Κύπρου», Γιώργος Κατσώνης ανέφερε ότι το Κίνημα εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2013 ξεκίνησε την προσπάθεια διάσωσης των παραδοσιακών μας σπόρων που διατηρούν το άρωμα και τα θρεπτικά στοιχεία, κυρίως στα φρούτα και λαχανικά.

Τεράστιο το έργο του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών

Όπως είπε, η δράση άρχισε αμέσως μετά το κούρεμα, αφού κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη να βοηθήσουν τον κόσμο που βρισκόνταν σε δύσκολη θέση, για την αυτάρκεια τροφής και πνεύματος. «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι πλείστοι παραδοσιακοί σπόροι έχουν εξαφανιστεί. Η προσπάθεια μας ωστόσο είναι συμπληρωματική, αφού ένα τεράστιο έργο επιτελείται από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, που φυλάσσει και διατηρεί τους Κυπριακούς σπόρους», είπε ο γιατρός. Εξήγησε πως το Κίνημα στο οποίο είναι μέλος δεν είναι Τράπεζα Σπόρων αλλά καλλιεργούμε σπόρους και τους δίνουμε στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να τους εκπαιδεύσουμε να καλλιεργούν αλλά και να διατηρούν τους παραδοσιακούς σπόρους.

«Προσπαθούμε να γνωστοποιήσουμε την σημαντικότητα του παραδοσιακού σπόρου από τα έτοιμα φυτά, (τα γνωστά ως υβρίδια), τα οποία έχουν μειωμένη ποιότητα θρεπτικής αξίας» τόνισε.

Θα προσφέρονται δωρεάν σπόροι!

Αξίζει να αναφερθεί πως στην δημοφιλή γιορτή θα οι ομιλητές έδωσαν πληροφορίες για όλα όσα αφορούν τους σπόρους αλλά και τα οφέλη τους. Ενημερώθηκαν για το τι σπόρους μπορείς να φυτέψεις, πού να τους βρεις και πώς μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά, ενώ προσφέρθηκαν και δωρεάν σπόροι από φυσικές καλλιέργειες για το κοινό.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν  σύντομους χαιρετισμούς οι: Φρύνη Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λαζανιάς, Ανδρέας Κιτρομιλήδης, πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Χρύσω Κατσώνη, Πρόεδρος Κινήματος «Ζωής Κύπρου», ο Ιδρυτής του Οικολογικού Χωριού, Ανδρέας Γεωργίου, και ο γιατρός Γιώργος Κατσώνη με θέμα: Καλύτερη Υγεία με λαχανικά από ντόπιους σπόρους».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η σχετική εκδήλωση αναμένεται να επαναληφθεί και τον ερχόμενο Φθινόπωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα