Γιατροί «κλόουν» μοιράζουν χαμόγελα σε παιδιά στα νοσοκομεία

Διαφορετικοί και …πρωτότυποι γιατροί από το Ισραήλ, βλέπουν το επάγγελμά τους πρώτα ως λειτούργημα εφόσον θέλουν να μοιράσουν χαρά σε όλους τους ασθενείς. Η μεταμφίεσή τους σε κλόουν και η μετατροπή της θεραπείας σε «παιχνίδι» είναι πραγματικά κάτι το πρωτόγνωρο.

Η επίσκεψη των γιατρών αυτών στα νοσοκομεία, δεν χαροποιεί μόνο τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς εφόσον ο ερχομός τους «ανακουφίζει» το περιβάλλον. Στόχος τους, είναι να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο κλίμα.

Στο Ισραήλ, οι γιατροί αυτοί εργάζονται 3-4 ώρες για 2-3 φορές τη βδομάδα.

Μάλιστα, εργάζονται σε περισσότερες από 40 καταστάσεις, ατομικά, προκειμένου να αναπτύξουν μια διαδραστική επικοινωνία με τους ασθενείς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εργάζονται ομαδικά.

Οι γιατροί κλόουν λοιπόν, είναι οργανισμός που ονομάζεται «Dream Doctors» και ξεκίνησε το 2002 με τρία άτομα σε ένα νοσοκομείο. Σήμερα, το έργο τους ασκείται από συνολικά 110 «παλιάτσους» σε 28 νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν η βοήθεια που πρόσφεραν στο σεισμό που έγινε στο Νεπάλ, όπου βοήθησαν αρκετά τραυματισμένα παιδιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η τεχνική που χρησιμοποιούν οι εν λόγω γιατροί μελετήθηκε από αρκετούς και χαρακτηρίζεται από τις χρησιμότερες για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ο δημιουργός της οργάνωσης αυτής, είναι ο Ati Citron, ο οποίος διευθύνει ταυτόχρονα το πανεπιστήμιο Χάιφα όπου και ξεκίνησε η εν λόγω οργάνωση.

Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι γιατροί κλόουν είχαν απορριφθεί από το σύστημα υγείας ως μέρος του προσωπικού. Ακόμα και μετά από 30 χρόνια, εξακολουθούν να μην μπορούν να ακουμπούν έναν ασθενή».

Η Yolana Zimmerman, είναι μέρος της ανθρωπιστικής αυτής οργάνωσης και όπως η ίδια αναφέρει, τρώει τσίχλες και κάνει φυσαλίδες όταν νεογνά μεταφέρονται σε εντατικές μονάδες. Έτσι, ένα κομμάτι άγχους και αγωνίες φεύγει από τις μητέρες χωρίς όμως να σημαίνει πως δεν τους νοιάζει.

Με αυτό τον τρόπο, η «Yolo» δείχνει αντίθεση με τους τυπικούς γιατρούς αφού φοράει ροζ κολάν, σλιπάκια και εσώρουχο στο κεφάλι.

Συγκίνηση προκαλεί ταυτόχρονα το σημείο όπου σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί κλόουν βλέπουν τους ασθενείς μια ώρα πριν τους εξετάσει κάποιος γιατρός προκειμένου να χαλαρώσουν.

Πηγή: Magazine.good.is

Keywords
Τυχαία Θέματα