Γιατί το ΑΚΕΛ έπαψε να στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη

Το «ΔΗΣΑΚΕΛ» ως πολιτικός όρος χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την περασμένη πενταετία από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, θέλοντας να καταδείξουν και ενδεχομένως να πλήξουν πολιτικά, τα δυο κόμματα, για τις ταυτόσημες θέσεις που εξέφραζαν στο Κυπριακό.

Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και ακολούθως κατά την προεκλογική περίοδο, το ΑΚΕΛ, διαφοροποίησε την στάση του ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η στάση αυτή δεν άλλαξε ούτε την επόμενη των εκλογών, καταδεικνύοντας ότι

το ΑΚΕΛ δεν διαφοροποίησε την ρητορική του απλώς και μόνον για προεκλογικούς σκοπούς.

Βουλευτές και στελέχη του ΑΚΕΛ καθημερινώς στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ αλλά και ο ίδιος ο Γ.Γ του κόμματος, καυτηριάζουν την στάση και τους χειρισμούς του Προέδρου τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα της ενέργειας.

Είναι πλέον γεγονός αναντίλεκτο, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση έχουν χάσει το σταθερό στήριγμα και τις πολιτικές πλάτες που τους παρείχε το ΑΚΕΛ.

Στη βάση όμως ποιων επιχειρημάτων βασίζεται αυτή η σκληρή αντιπολιτευτική στάση του έναντι στον Νίκο Αναστασιάδη;

Το Sigmalive επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου ο οποίος σημείωσε τα εξής:

Δεν είναι το ΑΚΕΛ που έχει αλλάξει στάση στο Κυπριακό αλλά ο Νίκος ΑναστασιάδηςΤο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι το Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σε ναυάγιο λόγω της στάσης της Τουρκίας. Δυστυχώς αυτό το αφήγημα δεν το συμμερίζεται κανένας άλλοςΣτην έκθεση του ο Γ.Γ του ΟΗΕ επαινεί τις εγγυήτριες δυνάμεις για την στάση τους στο Κραν Μοντανά περιλαμβανομένης και της Τουρκίας την οποία επαίνεσε και στους G 20Ο Γ.Γ επιρρίπτει ευθύνες στις δυο κυπριακές κοινότητες για την αποτυχίαΕπομένως όταν ασκούμε κριτική στον Πρόεδρο δεν το πράττουμε γιατί αποφασίσαμε να μπούμε σε μια προεκλογική ρητορικήΟ Πρόεδρος μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει αν αποδέχεται το πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ του Ο.Η.Ε. Το κυβερνητικό στρατόπεδο αρκείται στο να δηλώνει ότι είναι έτοιμο για επανέναρξη των συνομιλιών. Η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά θέτουν όρους και προϋποθέσεις με τους οποίους ο Γ.Γ θεωρεί ότι δεν θα οδηγηθούμε σε επανέναρξη του διαλόγουΟ Πρόεδρος πρέπει να πάει στον Γ.Γ του ΟΗΕ και να του εκφράσει την βούληση του για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που ο ίδιος έθεσε ούτως ώστε αν η άλλη πλευρά δεν το αποδεχτεί να μείνει εκτεθειμένη

Αναφορικά με τους χειρισμούς του Προέδρου στα ενεργειακά ο κ. Στεφάνου τόνισε:

Πριν από τις εκλογές, οι κυβερνώντες σημείωναν ότι δεν θα έπρεπε να βάλουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην προεκλογική εκστρατεία. Όμως οι ίδιοι τελικά τους είχαν βάλει. Υπενθυμίζουμε την φιέστα που έγινε 48 ώρες πριν από τις εκλογές με τον υπουργό ενέργειας να μεταβαίνει στο Προεδρικό για να πει ότι βρήκαμε και κοίτασμα στο «Καλυψώ».Το ΑΚΕΛ ζητεί από την κυβέρνηση περισσότερη υπευθυνότητα και προσοχή στον τρόπο διαχείρισης των ενεργειακών σχεδιασμών μέσα στα πλαίσια της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού δεν πρέπει μέσα από άστοχες ενέργειες να υποθηκεύουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα.

Σε σχέση με το ποιες θα πρέπει να είναι κινήσεις του Προέδρου τόσο στο ζήτημα των ενεργειακών όσο και στο Κυπριακό ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Αφενός να κινείται στην κατεύθυνση της διπλωματικής και πολιτικής οδού για να ενισχύουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα και την ίδια ώρα να κινούμαστε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα