Γιατί θυμήθηκε τα «απόρρητα» έγγραφα της Λωζάνης ο Ερντογάν

Στο προσκήνιο επαναφέρει εκ νέου το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης η Κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να δημιουργηθούν εντυπώσεις εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’, αναφέρει πως ο Ερντογάν έδωσε εντολή να ανοίξουν και να δοθούν στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα της συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης του Μοντρέ.

Παράλληλα,

το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη να συγκεντρώνει τα σχετικά έγγραφα από τα κρατικά αρχεία της Γαλλίας και, επίσης, να ψηφιοποιεί όλα τα στοιχεία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εδώ και δύο χρόνια έχει επιδοθεί σε μία ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αποτελεί, μεταξύ άλλων, την κύρια συνθήκη ίδρυσης του τουρκικού κράτους, που θεμελιώθηκε πάνω στις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Αναλυτές θεωρούν πως με το άνοιγμα των απόρρητων αυτών εγγράφων, ο Ερντογάν πιστεύει ότι θα βρει στοιχεία που θα «ενοχοποιούν» το πολιτικό παρελθόν των κεμαλιστών αντιπάλων του. Ουσιαστικά, στόχος του είναι να καταδείξει ως εθνικούς μειοδότες τους ίδιους τους «εθνικόφρονες» αντιπάλους του και έτσι να κερδίσει την υποστήριξη των υπερεθνικιστών ψηφοφόρων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όχι μόνο η Συνθήκη, αλλά οι συμβάσεις που υπογράφηκαν στη Λωζάνη, οι επιστολές που επισυνάπτονται σε αυτήν και τα πρωτότυπα και «υγρά υπογεγραμμένα αντίγραφα» των Συνθηκών του Μοντρέ ή αλλιώς Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών.

Η συγκεκριμένη συνθήκη, η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, υπογράφηκε το 1936 και προνοεί την παραχώρηση του ελέγχου των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, έτσι, κάποια «μυστικά» που αποκρύπτονται, θα αποκαλυφθούν μετά από 96 χρόνια, γράφει η Yeni Safak. «Αυτά τα μυστικά προστατεύονται, αφού δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί από διάφορα ζητήματα προσωπικών δεδομένων», αναφέρει η εφημερίδα, καταλήγοντας «Όταν υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης, παρουσιάστηκε ως νίκη. Ωστόσο, αυτή η συμφωνία έλαβε το μεγαλύτερο ατού κατά της Τουρκίας. Σήμερα, η Λωζάνη δεν αποκαλείται πλέον νίκη».

Το σχετικό βίντεο παρουσιάζει την εξέλιξη της τουρκικής επικράτειας από τη Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και στη συνέχεια τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923).

Keywords
Τυχαία Θέματα