Γιατί στηρίζω Νίκο Νικολαΐδη

Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές εκλογές. Για τις εκλογές που η ψήφος των πολιτών έχει την μεγαλύτερη δύναμη και μετρά περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση. Ψηφίζουμε για το μέλλον της καθημερινότητας μας, για το μέλλον της πόλης μας, το μέλλον της γειτονιάς μας.

Η Λεμεσός μετά το 1974 γνώρισε τεράστια ανάπτυξη με τον κάθε ένα Δήμαρχο να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Η Λεμεσός του

Καρύδη, του Καραγεωργιάδη, του Σώζου, του Χατζηπαύλου, του Αραούζου, του Πλουτή Σέρβα, του Παρτασίδη, του Παττίχη, του Κατσουνωτού, του Κολακίδη, του Κοντίδη και του Χρίστου. Όλοι τους έχουν προσφέρει στη Λεμεσό για να είναι αυτό που είναι σήμερα.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης. Ο Δημότης ψηφίζει για αυτά που συμβαίνουν γύρω του, δίπλα από το σπίτι του, την δουλειά του, το "έξω" του, τον περίπατο του. Θα έπρεπε η δύναμη της ψήφου να υπερίσχυε αυτής των Βουλευτικών και των Προεδρικών. Αντ' αυτού όμως ο συγκεντρωτισμός καλά κρατεί με τους υπεράριθμους κατ' εμένα Δήμους στο νησί μας να εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από το κεντρικό κράτος. Οι ιδιωτικοποιήσεις στους Δήμους δεν είναι επιλογή.

Η συγχώνευση Δήμων όμως είναι. Πέραν τούτου, θα πρέπει οι Δήμοι να έχουν τον έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κύριων και συνοικιακών οδικών αρτηριών που βρίσκονται εντός των Δημοτικών ορίων τους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μια νύκτα. Χρειάζεται η αχρωμάτιστη και μακριά από συμφέροντα συμβολή όλων μας για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα μας.

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας με την ανάπλαση της Επίχωσης, του Παλιού Λιμανιού αλλά και την δημιουργία της Μαρίνας έχει αλλάξει πολύ. Έχει αλλάξει προς το καλύτερο και δεν υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί. Συγχρηματοδοτούμενο έργο του Δήμου η Επίχωση, της Αρχής Λιμένων το Παλιό Λιμάνι και Ιδιωτικών συμφερόντων η Μαρίνα. Η μερική ανάπλαση της Παλιάς Πόλης της Λεμεσού είναι κάτι που το απολαμβάνει ο κάθε Λεμεσιανός και όχι μόνο, και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Σχεδόν κανείς, αφού οι συνανθρώποι μας που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι δεν μπορούν να απολαύσουν τον περίπατο τους. Προκαλώ τον Δήμαρχο μας να διαλέξει είτε ένα αναπηρικό καροτσάκι, είτε ένα καροτσάκι βρεφικό/παιδικό και να περιπλανηθεί στην παλιά πόλη της Λεμεσού.

Ελάχιστα μέχρι ανύπαρκτα πεζοδρόμια, κάθε ένα μέτρο και ένας σιδερένιος πάσσαλος και ελάχιστοι χώροι στάθμευσης που αναγκάζουν οδηγούς ασυνείδητα πάντα να μπλοκάρουν τη διέλευση πεζών και αναπήρων. Η αδυναμία να πατάξουμε την παρανομία μας οδήγησε στην "φυλάκιση" των πεζοδρομίων μας με την τοποθέτηση των πραγματικά ακαλαίσθητων πασσάλων. Το τμήμα της Τροχονομίας χρόνια τώρα αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και σε συνδυασμό με την ανεπαρκή προσφορά Δημοτικών χώρων στάθμευσης, ενίσχυσαν την ασυνειδησία ορισμένων που επιτρέπουν στους υπόλοιπους Δημότες να αποπροσανατολίζονται από το πραγματικό πρόβλημα και να επικροτούν την τοποθέτηση των πασσάλων.

Σε αυτές τις εκλογές επιλέγω συνειδητά να στηρίξω Νίκο Νικολαΐδη. Δεν θα ασκήσω αντιπολίτευση, αφού αυτή δεν χωράει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ασκήσω όμως κριτική. Καλόπιστη κριτική για την πόλη μου, που γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάζομαι και ζώ την κάθε στιγμή της ζωής μου. Το 2006 μιλούσαμε για απουσία ορθής κυκλοφοριακής μελέτης για το κέντρο της πόλης που θα φιλοξενούσε το ΤΕΠΑΚ. Υπήρχαν εισηγήσεις για συμπερίληψη συγκεκριμένων συνοικιών όπου θα μπορούσαν να φιλοξενούσαν συγκεκριμένα τμήματα του ΤΕΠΑΚ. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλαμε επιτέλους προς την ανάπτυξη των ήδη παραμελημένων συνοικιών. Δεν έγινε ποτέ και έτσι οι συνοικίες παρέμειναν στάσιμες.

Το 2011 μιλούσαμε ξανά για την παραμέληση των συνοικιών της Λεμεσού. Όμβρια ύδατα, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, οδικό δίκτυο. Λίγο πριν τη λήξη της πρώτης θητείας του νυν Δημάρχου μας, είδαμε συνεργία να ασφαλτοστρώνουν συνοικιακούς δρόμους. Είδαμε συνεργία να βάφουν με μπλε διακεκομμένες γραμμές συνοικιακούς δρόμους με πάσα προχειρότητα θέτοντας σε κίνδυνο όποιο ποδηλάτη επιχειρούσε να χρησιμοποιούσε τους εν λόγω ποδηλατικούς διαδρόμους.

Λίγο πριν τις εκλογές είχαν ανοίξει οι ουρανοί μετατρέποντας την Λεμεσό σε μικρή Βενετία θέτοντας σε κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπους αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα που είχαμε στην πόλη μας με τα όμβρια ύδατα. Εκείνες τις ημέρες θα έπρεπε οι υπέυθυνοι σχεδιασμού των οδικών δικτύων να ήταν έξω στην βροχή και να κατέγραφαν τα προβλήματα και να υπέβαλλαν εισήγηση σύμφωνα με την ειδικότητα τους για άμεση επιδιόρθωση. Το 2011 μιλούσαμε για την Αγία Φύλα, της Αγίας Φυλάξεως, την Μίλτωνος, το Ζακάκι, τον Άγιο Ιωάννη, τον Άγιο Νικόλαο. Μιλούσαμε για τα τρομερά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία τα επαναλαμβάνουμε και σήμερα.

Λίγο πριν τη λήξη της παρούσας θητείας του νυν Δημάρχου μας, είδαμε συνεργία να ασφαλτοστρώνουν συνοικιακούς δρόμους και πάλι, όπως το 2011. Είδαμε τον Δήμαρχο να επισκέπτεται την Αγία Φύλα με χάρτες και να ανακοινώνει έργα. Είδαμε τον Δήμαρχο επιτέλους να βγαίνει από κέντρο της πόλης και το παραλιακό μέτωπο και να υπόσχεται συνοικιακά έργα. Αν πραγματικά γουστάραμε ψίχουλα θα ήμασταν περιστέρια.

Δήμαρχε μου, δεν λέω πως αν επανεκλεγείς θα δεινοπαθήσει η Λεμεσός. Ούτε λέω πως δεν έκανες έργο. Τα έργα σου είναι εκεί και τα βλέπουμε και τα ζούμε και σε ευχαριστούμε για όλα πραγματικά. Όμως είμαι της άποψης 2 θητείες είναι αρκετές και πως αν "έφευγες" αυτή την δεδομένη στιγμή θα αποχωρούσες ως ήρωας της Λεμεσού. Δυστυχώς εσύ όπως και πολλοί άλλοι, έχουν χάσει το μέτρο. Η μαγκιά στην πολιτική είναι να ξέρεις που σταματάς και πότε ολοκληρώνεται ο κύκλος σου και να λες φτάνει, ως εδώ ήταν ας δώσουμε την ευκαιρία σε ένα νέο άνθρωπο, όχι μόνο ηλικιακά, να συνεχίσει.

Η αλλαγή που θέλουμε είναι αυτή που μιλάτε αλλά δεν την εφαρμόζετε. Μετά από κάποιες θητείες και κάποια ηλικία πρέπει και οφείλετε να εμπιστευτείτε νέα άτομα με όρεξη για δουλειά. Είναι υποχρέωση μας να αναλάβουμε τα ηνία, να πάρουμε την σκυτάλη και να συνεχίσουμε αυτό που όλοι οι Δήμαρχοι της Λεμεσού έχουν κάνει. Είναι καθήκον σας να δώσετε την ευκαιρία σε ανθρώπους νέους πολιτικά και ηλικιακά να σας στηρίξουν, να σας συντηρήσουν και να σας βελτιώσουν την καθημερινότητα σας.

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στηρίζουμε Νίκο Νικολαΐδη αφού πιστεύω πως η σκυτάλη πρέπει να αλλάξει χέρια. Κύριε Χρίστου, σε ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες, τώρα ήρθε η ώρα να δούμε την ουσία. Ήρθε η ώρα να δούμε την συνοικία και την καθημερινότητα των δημοτών της Λεμεσού. Ήρθε η ώρα να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν από το ξωπόρτι μας μέχρι το Παραλιακό μέτωπο. Ήρθε η ώρα να δούμε επιτέλους και να λύσουμε τα προβλήματα που συζητούμε τόσα χρόνια, και που δεν είναι άλλα από τα όμβρια ύδατα, τις παραμελημένες συνοικίες και τα προβλήματα τους. Ήρθε η ώρα η σκυτάλη να αλλάξει χέρια!

Κωνσταντίνος Καρεκλάς - Αντιπρόεδρος Αλληλεγγύης

Keywords
Τυχαία Θέματα