Γιατί οι άνθρωποι έχουν κυνόδοντες - Μύθοι και πραγματικότηες

Οι κυνόδοντες, τα μακριά, μυτερά μπροστινά δόντια είναι στην πραγματικότητα τα μακρύτερα δόντια στο ανθρώπινο στόμα. Τι κάνουν λοιπόν αυτά τα μακριά, αιχμηρά δόντια. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι για σκίσιμο του κρέατος. Ο πραγματικός λόγος είναι στην πραγματικότητα ι διαφορετικός.

Οι άνδρες σήμερα έχουν 10% μεγαλύτερους κυνόδοντες από τις γυναίκες και αυτή η διαφορά δεν είναι η μοναδική. Οι στενοί συγγενείς μας, γορίλες, το έχουν επίσης σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Οι κυνόδοντες των αρσενικών είναι διπλάσιοι από τους θηλυκούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρσενικοί γορίλες

ανταγωνίζονται για αποκλειστικό δικαιώματα ζευγαρώματος ,το αρσενικό με τον μεγαλύτερο κυνόδοντα συνήθως κερδίζει.

Με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια μας πήραν μια διαφορετική εξελικτική πορεία. Οι κυνόδοντες μας έχουν γίνει μικρότεροι. Απλά, κοιτάξτε τους κυνόδοντες στον πρώτο άνθρωπο, Ardipithecus ramidus, ή Australopithecus anamensis, έναντι των σύγχρονων ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, πλέον οι κυνόδοντες σε άντρες και γυναίκες δεν έχουν τόσο έντονη διαφορά. Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι γιατί συνέβη αυτό στους γορίλες αλλά και τον άνθρωπο, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι τα μωρά έμειναν όλο και πιο ανυπεράσπιστα, οπότε τα αρσενικά έπρεπε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών και λιγότερο χρόνο στο να κερδίσουν έναν σύντροφο.

Αυτοί  λοιπόν οι κυνόδοντες δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι. Μας βοηθούν μόνο για να τσιμπήσουμε φαγητό. Αποδεικνύεται ότι η εξέλιξη δεν είναι πάντα χρήσιμη και ενώ η αλήθεια για τους κυνόδοντές μας μπορεί να είναι απογοητευτική.

Πηγή: Insider

Keywords
Τυχαία Θέματα