Γιατί κινδυνεύει η Κύπρος από την έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη

Ανησυχητικά είναι τα περιστατικά ιλαράς στην Ευρώπη, τα οποία έφθασαν τα 82.596, υπερτριπλάσια από ό,τι το 2017 (25.863) και τα περισσότερα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Επιδημιολόγο, Δρ. Μιχάλη Βωνιάτη, πέρσι στην Κύπρο υπήρχαν κάποια κρούσματα αλλά όχι έξαρση γιατί το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών έφτανε στο 92%. Φέτος δεν παρουσιάζεται

έξαρση αλλά υπάρχει ο κίνδυνος από τα εισαγόμενα περιστατικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δρ. Βωνιάτη, εφόσον ο ιός κυκλοφορεί στην Ευρώπη, μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο, μέσω εισαγόμενων περιστατικών.
Εντούτοις, επισημαίνει ότι για φέτος η κάλυψη των εμβολίων είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα υπήρξε ανάμεσα στις δέκα ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς ήταν πέρυσι όγδοη σε αριθμό περιστατικών (2.193), ενώ ήταν έβδομη σε αναλογία κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού, με 197 περιστατικά ιλαράς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων.

Αυξημένοι ήσαν και οι θάνατοι λόγω της ιλαράς στην Ευρώπη, σε 72 το 2018 από 42 το 2017. Η ιλαρά είναι μια άκρως ιογενής μεταδοτική νόσος που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές (απώλεια ακοής, εγκεφαλική βλάβη κ.α.), ακόμη και θανατηφόρες.

Πέρυσι, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, πάνω από το 90% των περιστατικών στην Ευρώπη καταγράφηκαν σε δέκα χώρες, με πρώτη -και με διαφορά- την Ουκρανία (53.218), ενώ ακολούθησαν Σερβία (5.076), Ισραήλ (2.919 - η χώρα περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές στατιστικές), Γαλλία (2.913), Ιταλία (2.517), Ρωσία (2.256), Γεωργία (2.203), Ελλάδα (2.193), Αλβανία (1.466) και Ρουμανία (1.087).

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι η αύξηση των περιστατικών στην Ευρώπη θα αποδειχθεί παροδική, αν και η τωρινή εμβολιαστική κάλυψη δεν φαίνεται αρκετά υψηλή, ώστε να εμποδίσει την κυκλοφορία του ιού σε αρκετές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα