Γιατί η Ινδία θέλει να αλλάξει το όνομά της σε Μπάρατ (BINTEO)
Το χρονικό διάστημα από τις 18 έως
Το ζήτημα προσέλαβε τις τελευταίες ημέρες ευρύτερες διαστάσεις και «βγήκε» από τα σύνορα της Ινδίας όταν στην πρόσκληση για το δείπνο της Συνόδου Κορυφής της G20, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, η Ντρουπάντι Μουρμού αναφερόταν ως η πρόεδρος της Μπάρατ. Στα έγγραφα της Συνόδου Κορυφής η χώρα αναφερόταν επίσης ως «Μπάρατ, η Μητέρα της Δημοκρατίας». Αλλά και στο δελτίο Τύπου για τη Σύνοδο Κορυφής ASEAN-Ινδίας, στην Ινδονησία, ο τίτλος του Ναρέντρα Μόντι ήταν «πρωθυπουργός της Μπαράτ». Με τον ίδιο τίτλο «άνοιξε» εντός του Σαββατοκύριακου και τις εργασίες της διάσκεψης κορυφής της G20.
Ο κόσμος την ξέρει Ινδία, οι Ινδοί Μπάρατ
Ο όρος Μπάρατ χρησιμοποιείται στο εσωτερικό ως επίσημη ονομασία της χώρας στην καθημερινότητα. Η ονομασία Μπάρατ προέρχεται από τον βασιλιά Μπαράτα της ινδικής μυθολογίας, σύμφωνα με την οποία εκείνος ήταν βασιλιάς της Χαστιναπούρα, ανατολικά του Δελχί. Θεωρείται ένας δίκαιος βασιλιάς που κατέκτησε ολόκληρη τη χώρα.
Στην ινδική λογοτεχνία, η περιοχή μεταξύ των Ιμαλαΐων και των ωκεανών ονομάζεται Μπαρατβάρς. Στην Ριγκ Βέντα, το παλαιότερο ινδουιστικό κείμενο, η λέξη Μπαράτα χρησιμοποιείται ως όνομα μιας κοινότητας. Μπαράτα στα σανσκριτικά σημαίνει επίσης η γη που τρέφει. «Η Ινδία είναι η Μπαράτα, η ιερή γη των ινδουιστών», έγραψε το 1927 ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, ηγέτης του κινήματος ανεξαρτησίας και μετέπειτα πρωθυπουργός.
Η ονομασία Ινδία, από την άλλη, προέρχεται από το όνομα του ποταμού Ινδού, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την περσική λέξη Χίντου ή από τη σανσκριτική Σχίντου. Οι αρχαίοι Έλληνες, γνώριζαν τη χώρα και την ονόμαζαν Ινδική από τα χρόνια του Ηροδότου. Μια από τις αρχαίες χρήσεις αυτής της ονομασίας βρίσκεται και στο έργο με τίτλο «Ινδικά» του Έλληνα γεωγράφου, διπλωμάτη και ιστορικού των ελληνιστικών χρόνων Μεγασθένη (350-290 π.Χ.).
Οι μουσουλμάνοι Μογγόλοι, οι οποίοι κυβέρνησαν την περιοχή για περισσότερα από 200 χρόνια, αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Σουλτάνους του Χιντουστάν. Τόσο η Ινδία, όσο και το Χιντουστάν, χρονολογούνται πολύ πριν από τη βρετανική αποικιοκρατία που άρχισε το 1757. Η ινδική κυβέρνηση, όμως, υποστηρίζει ότι η αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Μπάρατ θα σήμαινε απομάκρυνση από το βρετανικό αποικιακό παρελθόν. «Η χρήση της [ονομασίας] Μπάρατ είναι μια σθεναρή στάση ενάντια στην αποικιοκρατική νοοτροπία» δηλώνει ο Ινδός υπουργός Παιδείας Νταρμέντρα Πραντχάν.
«Απεταξάμην» τους Άγγλους
Επί δεκαετίες, οι ινδικές κυβερνήσεις διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων -όχι μόνο του Ναρέντρα Μόντι- προσπαθούν να εξαλείψουν τα ίχνη της βρετανικής αποικιοκρατίας, μετονομάζοντας δρόμους ακόμη και ολόκληρες πόλεις.
Η διαδικασία έχει ενταθεί υπό την κυβέρνηση Μόντι, ο οποίος σε δημόσιες ομιλίες του κάνει διαρκώς αναφορές στην ανάγκη να εγκαταλείψει η Ινδία οτιδήποτε παραπέμπει σε «αποικιοκρατική νοοτροπία». Η κυβέρνησή του αφαιρεί συστηματικά και τα ισλαμικά τοπωνύμια που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων, η οποία προηγήθηκε της βρετανικής κυριαρχίας, κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές της αποσκοπεί στο να εγκαθιδρύσει την υπεροχή της ινδουιστικής θρησκείας.
Η κυβέρνησή Μόντι εγκαινίασε, επίσης, νέο κτήριο Κοινοβουλίου και ανακαίνισε τον περιβάλλοντα χώρο στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, σε μία προσπάθεια να εξαφανίσει τα ίχνη της αποικιακής εποχής, καθώς το παλαιό κτήριο είχε σχεδιαστεί από τους Βρετανούς. Η πρώτη σύνοδος μάλιστα στο νέο κτήριο του Κοινοβουλίου, στις 18 Σεπτεμβρίου, είναι συμβολικά αφιερωμένη στο θέμα της ονομασίας.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση παρουσίασε, επίσης, σχέδια για μια σαρωτική αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα της Ινδίας, που χρονολογείται πριν από την ανεξαρτησία, ώστε να αφαιρεθούν οι αναφορές στη βρετανική μοναρχία και τα «άλλα σημάδια της δουλείας μας», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ.
Ο Ναρέντρα Μόντι, υπέρμαχος της ινδουιστικής-εθνικιστικής ιδεολογίας, ηγείται της χώρας σχεδόν εδώ και μία δεκαετία, από το 2014. Το κόμμα του, το εθνικιστικό «Ινδικό Κόμμα του Λαού» (BJP) -ή ορθότερα «Κόμμα του Λαού της Μπάρατ»– ελέγχει πολλές πολιτείες. Είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μαζί με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο.
Διατηρεί στενούς δεσμούς με την «Εθνική Οργάνωση Εθελοντών (RSS), μια ακροδεξιά ινδουιστική εθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία είναι η κοιτίδα και ηγέτιδα δύναμη ενός μεγάλου δικτύου οργανώσεων που ονομάζεται «Σανγκχ Παριβάρ» (στα Χίντι σημαίνει «οικογένεια Σανγκχ») και έχει αναπτύξει παρουσία σε όλες τις εκφάνσεις της ινδικής κοινωνίας. Ιδρύθηκε το 1925 για να εμφυσήσει τις ινδουιστικές αρχές και να ενώσει την ινδουιστική κοινότητα με στόχο να δημιουργήσει ένα ινδουιστικό έθνος. Ο Μόντι εντάχθηκε στην οργάνωση αυτή από νεαρή ηλικία και ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία της. Η λειτουργία της RSS έχει απαγορευτεί τρεις φορές μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947. Η πρώτη φορά ήταν μετά τη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι το 1948.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για υιοθέτηση του όρου Μπάρατ ως μοναδική ονομασία της χώρας, πέραν από την ιδεολογική τους διάσταση, έχουν πάντως να κάνουν και με την πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό. Οι διαφωνίες σχετικά με την «Ινδία» έναντι του «Μπάρατ» έχουν κλιμακωθεί από τότε που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν τον Ιούλιο μια νέα συμμαχία -με την ονομασία INDIA- προκειμένου να ανατρέψουν τον Μόντι εν όψει των εθνικών εκλογών του 2024.
Πηγή: Liberal.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος του θυροειδούς: Το ανησυχητικό σύμπτωμα στην τουαλέτα
- Οριστική αλλαγή καριέρας για τον Πέτρο Φιλιππίδη – Οι δυο επιλογές που σκέφτεται
- O γιος της Μαρίας Σολωμού πέρασε σε σχολή της Σύρου
- Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για δυο (μπορεί και τρία) υπουργεία, τα γκάλοπ του Γιώργου Τσίπρα, η Αγαπηδάκη και το μπάχαλο, το… διαζύγιο του Παναγιωτίδη
- Παραμένει κομμένη στα δύο η χώρα - Δεν υποχώρησαν τα νερά στην Εθνική Οδό - Τεράστιο το κόστος αποκατάστασης του σιδηροδρόμου
- «Το μέγα φαγοπότι: 165 δισεκ. ευρώ, αλλά όχι για τη Θεσσαλία»! Χρ. Κολοβός
- Τι θα λείψει από το τραπέζι μας και πόσο θα ακριβύνει
- Μαρόκο: Το πριν και το μετά της απόλυτης καταστροφής από τον σεισμό - Συγκλονιστικό βίντεο
- Κασσελάκης ή Αχτσιόγλου; Τι δείχνει δημοσκόπηση την οποία μας «διαβάζει» ο Σπ. Σουρμελίδης
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Καμιά καταγραφή για το αν και πόσοι αγνοούνται!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ρωσία: Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με 10 πυραύλους και 3 drones στην Κριμαία
- Αρτέμιδα: Άφαντοι οι δολοφόνοι των έξι, βρέθηκε το σπίτι των θυμάτων
- Γιατί η Ινδία θέλει να αλλάξει το όνομά της σε Μπάρατ (BINTEO)
- Daniel: Αναφορές για πάνω από 5000 νεκρούς και 10.000 αγνοούμενους στη Λιβύη
- ΕΕ: Ζητούν πράξεις από Τουρκία στο Κυπριακό για συνέχιση ενταξιακής πορείας
- ΗΠΑ για Φρέντι Μπελέρη: Αναμένουμε από αλβανικές αρχές να τηρήσουν τους νόμους
- Στη Λεμεσό ο υπερτυχερός του Τζόκερ- Κέρδισε πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ
- Γουατεμάλα: Κατακραυγή μετά από εισαγγελική διαταγή να κατασχεθούν κάλπες
- Ρωσία: Ουκρανική πυραυλική επίθεση κατά της Σεβαστούπολης της Κριμαίας
- ΗΠΑ: Λάστιχο καρφώθηκε στο παρμπρίζ οχήματος γυναίκας και τη σκότωσε
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Γιατί η Ινδία θέλει να αλλάξει το όνομά της σε Μπάρατ (BINTEO)
- Ρωσία: Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με 10 πυραύλους και 3 drones στην Κριμαία
- Αρτέμιδα: Άφαντοι οι δολοφόνοι των έξι, βρέθηκε το σπίτι των θυμάτων
- Daniel: Αναφορές για πάνω από 5000 νεκρούς και 10.000 αγνοούμενους στη Λιβύη
- Βιετνάμ: «Δεκάδες νεκροί» εξαιτίας πυρκαγιάς σε πολυκατοικία στο Ανόι
- Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Άνοιξε η πλατφόρμα των αποζημιώσεων για τους πληγέντες
- ΗΠΑ: Λάστιχο καρφώθηκε στο παρμπρίζ οχήματος γυναίκας και τη σκότωσε
- Τσελίκ: Τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν μεγάλο λάθος εάν κινηθούν στην Πύλα
- Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο «βαλλιστικούς πυραύλους άγνωστου τύπου»
- Ιράκ: Καταδικάστηκαν 18 αστυνομικοί για πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στέφανος Μιχαήλ: "Πλέον υπάρχει φόβος να εκφράσεις την αγάπη σου για την πατρίδα, ή την οικογένεια"
- Μαρόκο: Το πριν και το μετά της απόλυτης καταστροφής από τον σεισμό - Συγκλονιστικό βίντεο
- Κακοκαιρία Daniel: Κλειστή και στα δύο ρεύματα παραμένει η Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Η εναλλακτική διαδρομή
- Κακοκαιρία Daniel: Έως και την Πέμπτη 14/9 ανοιχτά τα διόδια στις Εθνικές Οδούς λόγω των πλημμυρών – Δείτε που
- BP: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Μπέρναρντ Λούνι
- Βλαντιμίρ Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν: Θερμή χειραψία πριν τη συνάντησή τους στη Ρωσία
- Ρονάλντο: Ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής βαπτίστηκε Χριστιανός στα 46 του χρόνια (Εικόνες)
- Λάρισα: Είδη πρώτης ανάγκης από Νέα Δημοκρατία και ΟΝΝΕΔ για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
- Ποιο είναι το ζευγάρι Αυστριακών που παντρεύτηκε στο Πήλιο και αγνοείται - Ο Φίλιπ και η Μικαέλα παντρεύτηκαν στις 24 Αυγούστου
- Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει – Από θαύμα γλίτωσε ο οδηγός!