«Γιατί φέρνουμε γύπες από αλλού όταν κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν;»

Τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο του γύπα Pablo σχολίασε σε ανάρτηση το BirdLife Cyprus, εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο τοπικός πληθυσμός με γύπες από το εξωτερικό.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Έχουμε διαβάσει (και φυσικά συμμεριζόμαστε) τις αντιδράσεις σας σχετικά με τον τραγικό θάνατο του Pablo, ενός από τους γύπες που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο για να ενισχύσουν τον τοπικό πληθυσμό που βρίσκεται στα πρόθυρα της

εξαφάνισης. Κάποιοι από εσάς διερωτάστε γιατί φέρνουμε γύπες από αλλού όταν κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι γύπες, δηλαδή η δηλητηρίαση και οι προσκρούσεις, επηρεάζουν και πολλά άλλα είδη. Η αντιμετώπιση των απειλών αυτών θα βοηθήσει άλλα είδη αρπακτικών όπως αετούς, καθώς και αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και άλλα άγρια ζώα. Επιπλέον, εννοείται ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το εμβληματικό είδος να εξαφανιστεί από τον κυπριακό ουρανό. Αποτελεί αυστηρά προστατευόμενο είδος βάσει ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας καθώς και αναπόσπαστο μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς. Η απώλειά του θα είχε εκτεταμένες συνέπειες.

Οι γύπες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων. Γνωστοί ως οι καθαριστές της φύσης, τρέφονται με νεκρά ζώα και αποτρέπουν την εξάπλωση ασθενειών. Χωρίς τους γύπες, θα αναγκαστούν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο άλλα πτωματοφάγα είδη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπεραφθονία ορισμένων ειδών και σε ένα μη ισορροπημένο οικοσύστημα.

Επιπλέον, οι γύπες είναι καλοί δείκτες της υγείας του περιβάλλοντος. Η μείωση του πληθυσμού τους ή η εξαφάνισή τους είναι σημάδι ύπαρξης μεγαλύτερων προβλημάτων, όπως η δηλητηρίαση, η απώλεια βιοτόπων και η κλιματική αλλαγή. Προστατεύοντας τους γύπες, προστατεύουμε επίσης την υγεία και την ευημερία πολλών άλλων ειδών που εξαρτώνται από ένα υγιές οικοσύστημα για την επιβίωσή τους.

Η ενίσχυση του πληθυσμού με πουλιά από το εξωτερικό είναι επείγουσας σημασίας, προτού εξαφανιστεί ο τοπικός πληθυσμός. Αυτό γίνεται λόγω της αργής αναπαραγωγής του είδους και για να μεταφερθούν σημαντικές για την επιβίωση πληροφορίες από τους ντόπιους γύπες στους νέους γύπες.

Εν ολίγοις, οι συνέπειες της εξαφάνισης των γυπών είναι εκτεταμένες και μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, σε άλλα είδη και στην κοινωνία. Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε αυτά τα εμβληματικά πουλιά και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ύπαρξής τους για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης: Νεκρός ο γύπας Pablo στη Λεμεσό- Προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί,giati