Γιασεμίδης στο ΣΙΓΜΑ: Οι παράγοντες που δημιουργούν μεταβλητότητα και ανησυχία

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο έγκριτος οικονομολόγος, Τάσος Γιασεμίδης, ο οποίος κλήθηκε μεταξύ άλλων να σχολιάσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα, τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και τις αιτίες μιας αρχόμενης κρίσης.

Κληθείς να απαντήσει αν αυτή η κρίση ρίχνει τα βέλη της στον πολίτη και στον δανειζόμενο, ανέφερε ότι υπάρχει ένα πλέγμα ζητημάτων που δημιουργούν αυτή τη στιγμή την μεταβλητότητα και την ανησυχία παγκοσμίως. Το πρώτο ζήτημα αφορά τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά επίπεδα, η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει φέρει την

ανάλογη μείωση του πληθωρισμού, οπότε είναι ένα ζήτημα που συνεχίζουν οι εποπτικές αρχές να ανησυχούν και απαιτείται διαχείριση».

Το δεύτερο ζητούμενο είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και όπως ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης έχουμε δει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχει επηρεάσει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, είτε αυτά είναι επενδυτικά είτε αφορούν του δανειολήπτες, οπότε πρέπει να υπάρχει διαχείριση με τέτοιο τρόπο που να μην καταγράψουν ζημιές τα τραπεζικά ιδρύματα.

Το τρίτο σημείο αφορά την παγκόσμια οικονομία. «Γίνεται αντιληπτό ότι η απορρόφηση ρευστότητας από τις αγορές δημιουργεί επιβράδυνση στις οικονομίες διότι κάποιες επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες είχαν δρομολογηθεί αναβάλλονται λόγω του κόστους δανισμού».

Ερωτηθείς αν οι επόπτες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν ευθύνη και ποια είναι τελικά η λύση, απάντησε ότι μετά την κρίση του 2009 υπήρξαν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τα οποία επεκτάθηκαν μετά την κρίση του ιού και όταν η οικονομία προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της.

«Η παροχή αυτής της μεγάλης ρευστότητας προωθήθηκε όχι μόνο στην πραγματική οικονομία αλλά μεγάλο μέρος στις χρηματαγορές, οπότε είδαμε αυξήσεις τόσο στην αγορά ομολόγων αλλά και των μετοχών».

Σημείωσε ότι η επιθετικότητα με την οποία αυτήν την στιγμή εισάγονται τα επιτόκια και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκαλούν ζητήματα τόσο στις χρηματαγορές, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας σημείωσε ότι, οι εποπτικές αρχές έχουν μάθει από το παρελθόν, έχουν δράσει αποφασιστικά τόσο στην περίπτωση της Αμερικής αλλά και στην Ελβετία, όμως απαιτείται επαγρύπνηση και συνεχής αξιολόγηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.  

«Αυτή την στιγμή οι τράπεζες μας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και την τελευταία περίοδο τα δάνεια δίνονταν κάτω από αυστηρές οδηγίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιασεμίδης, ΣΙΓΜΑ,giasemidis, sigma